Biz - B92.net

Telefoni stovarišta ne prestaju da zvone: I na 35 stepeni pelet i ugalj teško nabaviti

Nije lako biti kao mrav iz basne ovog leta i na vreme nabaviti ogrev.

Izvor: RTS
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/By yotanan chankheaw
Ilustracija: Shutterstock/By yotanan chankheaw

Mnogi kažu da mogu samo da sviraju kao cvrčak, jer je pelet i ugalj teško nabaviti, a i cena im je visoka.

A oni koji računaju na tople radijatore ne znaju da li će morati da se dogrevaju na struju, koja će, već je izvesno, poskupeti.

Ko ima daljinsko grejanje plaća tokom cele godine, a najteže je leti, kažu sugrađani, kada uz grejanje više plaćaju i struju zbog klima uređaja, prenosi RTS.

"Za stan od 65 kvadrata potrošim negde oko 15.000, 16.000 na Galenici, plus puta 12 meseci - izračunajte. To je mnogo i njima i nama, državi uvek malo, treba da se nađemo negde na polovini, bilo bi najpoštenije", rekao je jedan anketirani građanin.

U Zemunu su zadovoljni grejanjem na gas, ali brinu da li će ga biti dovoljno ove zime.

"U najjačoj sezoni kada je januar februar plaćali smo po 18.000-19.000, sada će malo poskupeti, ali neće to biti strašno, 150 kvadrata. Pelet nikako ali drva su preskupa, ali za slučaj baš da zafali, snaći ćemo se", kaže anketirani sugrađanin.

Ko može, razmišlja o alternativnom grejanju, ugalj ili drva. Kubik drva je prošle godine koštao od pet do sedam hiljada dinara, a ove od 80 evra pa naviše. Najkvalitetniji ugalj koštao je 23.000, a sada 42.000. Ako ga nađete.

"Ugalj je tona 18 hiljada, strašno. Prosečno mislim kad bi mešali ugalj i drva 3 tone uglja i jedno 4 metra drva za stan od 70 kvadrata za grejnu sezonu", napominje sugrađanin.

Grejanje na pelet pre nekoliko godina postalo je pravi hit. Mnogi su ulagali i po nekoliko hiljada evra u kotlove, a ovaj energent je samo od prošle godine poskupeo skoro dvostruko. Pelet se ovih dana prodavao po ceni od 45.000 za tonu, ali je Vlada uredbom ograničila cenu na 38.000 dinara. Ko je uspeo da ga nađe u junu prošao je jeftinije.

"Kupili smo pre dva meseca, uzeli smo četiri tone, oko 120.000, uvek planiramo da nam ostane i za sledeću godinu", kaže anketirana građanka.

Popis na stovarištima, čekaju novu uredbu i cene

Osim što treba obezbediti poveću sumu, treba i naći drva i ugalj. Na mnogim stovarištima je popis, čekaju se eventualne nove uredbe i cene. Na onima koja rade, telefoni ne prestaju da zvone.

"Banovića nema i neće ih biti u dogledno vreme, trenutno što imamo u ponudi to su Stanari, cena Stanara vam je 14.500 plus prevoz, zavisi gde se vozi i koliko tona", napomenula je Smilja Čubrović sa stovarišta ogreva "Kreka".

Kupci se upisuju, ali ako ovom dinamikom ugalj bude stizao na stovarište, poslednji sa spiska svoju narudžbinu dobiće tek u julu iduće gdoine.

"Vidite ovu gomilu uglja, to je došlo sinoć i do sutra nema, znači sve što dođe, proda se u roku od dva dana, ali je situacija takva da jako malo pristiže uglja, iz Banovića već više od 20 dana nemamo ništa, iz Pljevalja isto tako, a našeg uglja uopšte nema u ponudi. Jedino što nam je preostalo to je lignit Stanari i to je to, uglavnom uzimaju ljudi ono što ima, nema izbora", napomenula je Čubrovićeva.

I nije problem samo nedostatak energenata, nema ni radnika koji bi sekli stabla, utovarivali robu, vozili kamione.

Prema nekim podacima, u Srbiji se na pelet greje oko 100 hiljada domaćinstava, na drva oko 34 odsto. U Beogradu čak 49 odsto koristi drva i pelet za grejanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.