Vesti -

Tanaskovićeva i Čadež otvorili regionalnu agrobiznis konferenciju "Grow up"

Ministarka Jelena Tanasković i predsednik PKS Marko Čadež otvorili su danas na Kopaoniku regionalnu agrobiznis konferenciju "Grow up - snaga zemlje".

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ
FOTO TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

Tanaskovićeva je istakla da je zadovoljna činjenicom da poljoprivredu Srbije može da predstavi kroz digitalni okvir, a da je poljoprivreda temelj i osnov našeg društva i našeg rasta.

"Od kako sam preuzela Ministarstvo poljoprivrede suočila sam se sa ogromnim izazovom. Shvatili smo da moramo hitno i brzo da reagujemo sa kompletnom transformacijom i digitalizacijom poljoprivrede u Srbiji. Tim Ministarstva poljoprivrede je prihvatio izazov i na njemu neumorno radi", objasnila je ministarka.

"Danas mogu da kažem da smo uspeli u tome", rekla je. "Pustili smo šest mera u ovom trenutku. Jedna od tih mera se odnosi na isplatu po hektaru, koja je najobimnija, i za nju je podneto preko 277.000 zahteva. Ona se paralelno isplaćuje od otvaranje Javnog poziva, a do danas smo isplatili preko 180.000 zahteva", objasnila je Tanaskovićeva. Kako je istakla, "to se nikada do sada nije dogodilo".

Čadež je rekao da je jako važno je da smo se danas okupili kako bi ragovarali o bezbednosti snabdevanja hranom. On je istakao da postoji velika želja da se uspostavi dijalog između tradicionalne industrije i inovativne zajednice koja kod nas itekako postoji.

"Nije samo pitanje da li ćemo se menjati, i kako ćemo proizvoditi u budućnosti, pravo pitanje je kako ćemo promeniti ceo sistem stvaranja vrednosti u poljoprivredi i proizvodnji hrane, na taj način da zaista možemo da budemo na vrhu Evrope i sveta", objasnio je Čadež.

On je rekao da mu je izuzetno drago što su na konferenciji prisutni predstavnici više od 150 kompanija, poljoprivredni proizvođači, prerađivači, kao i brojni stručnjaci. Konferencija na Kopaoniku je na jednom mestu okupila najrelevantnije eksperte, institucije, funkcionere iz zemlje i regiona, vlasnike gazdinstava, stejkholdere, stručnu javnost u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

Prisutnima će se tokom dvodnevne konferencije obratiti domaći i strani eminentni naučnici i profesori, najviši zvaničnici Vlade Srbije, ministri iz regiona među kojima su iz Republike Srpske, Crne Gore, Severne Makedonije, predstavnici međunarodnih institucija, Evropske unije, javnih preduzeća, kao i poslovna javnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.