Vesti -

"Svet će se naći u recesiji" VIDEO

"Mislim da će se svet naći u recesiji, da li će biti manja ili veća to ćemo videti", rekao je prof. dr Ljubodrag Savić.

Izvor: TV Prva
Podeli
Foto: shutterstock, Number1411
Foto: shutterstock, Number1411

Evropska centralna banka juče je ponovo podigla referentne kamatne stope. U Americi upozoravaju na recesiju zbog propasti tri američke banke. Za spas "Kredi Svis" izdvojeno je čak 54 milijarde dolara od Švajcarske centralne banke. Treba li države da spasavaju banke milijardama poreskih obveznika? Koga će najviše pogoditi kriza u finansijskom sektoru?

Goldman Saks, druga najveća investiciona banka na svetu, tvrdi da su šanse za recesiju naglo porasle nakon što su tri američke banke propale.

"Za razliku od velike krize 2008. godine, ovo ipak drugačije izgleda. Tada je bila greška celog sistema, ovde je ipak reč o pojedinačnim slučajevima. Lokalnog je karaktera i vezana je za pojedine banke", rekao je prof. dr Zoran Grubišić, iz Beogradske bankarske akademije.

"Ukoliko bi se zaustavilo sa ovim bankama, nema razloga za brigu. Od 2008. godine su se neke zamlje zaista oporavile, ali neke nisu. Ja mislim da će se svet naći u recesiji, da li će biti manja ili veća to ćemo videti", rekao je prof. dr Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Za više informacija pogledajte video-prilog:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.