Vesti -

Srbija dobila još jedan aerodrom; Vučić: "Da se sleće i iz inostranstva" FOTO/VIDEO

Aerodrom Rosulje kod Kruševca danas je svečano otvoren za avio-saobraćaj, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Izvor: B92.net
Podeli

Predsednik je, tokom posete Rasinskom okrugu, najpre obišao radove na izgradnji deonice auto-puta Pojate-Preljina nazvanog Moravski koridor, najavila je pres služba predsednika Republike.

Predsednik Vučić je po dolasku na aerodrom razgovarao sa upravom nove vazdušne luke, i istakao je da je ovo sjajna investicija.

Vučić je rekao da će taj aerodrom moći da koriste mali avioni, sportska i biznis avijacija.

"Biznis avijacija raste najbrže u celom svetu", istakao je Vučić.

Intoniranjem himne Republike Srbije počela je svečana ceremonija.

"Dragi Kruševljani, ovo je veliki početak. Nisam znao da je ovde ovako pogodan prostor za aerodrom. Ovo izgleda prelepo, ova pista i sve", rekao je Vučić obraćajući se okupljenima.

"Moraćemo da osposobimo aerodrom da i iz inostranstva može da se sleti ovde malim avionima, ATR-ovima", rekao je.

"U aerodrom Rosulje uložili smo 478 miliona dinara. Toliko su platili građani Srbije. Još samo čekam da izađete sa idejom da gradimo kosmodrom ovde", naveo je.

"Ovo će poboljšati turizam, ali i povratak naših ljudi iz Švajcarske, Nemačke Austrije, da dođu u svoj Kruševac, u srce Srbije", dodao je predsednik Srbije.

"Piloti su mi rekli da bi bilo dobro da napravimo aerodrom, da vidimo, u Boru da obnovimo. Za 1,5 godina moći ćemo i iz inostranstva ovde da sletimo malim avionima, ATR-ovima", rekao je Vučić kada se aeromiting završio.

"Videli ste videli ovde naše 29-ke, nijednu nismo imali 2012. godine", ukazao je Vučić.

Foto: B92
Foto: B92

Direktor Aerordroma Srbije Mihajlo Zdavković je objasnio je da će avioni ATR moći da koriste aerodrom tek u drugoj fazi, kao i da su Rosulje jedan od najlepših aerodroma tog tipa koji imamo u zemlji.

Na aerodromu Rosulje, gde je i održan i manji aeromiting, prisustvuju i ministar saobraćaja Tomislav Momirović, ministar policije Aleksandar Vulin, ministar odbrane Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, kao i veliki broj građana koji nose zastave Srbije.

Predsednik je prvo obišao hangar u kojem su izložene letilice, a nakon toga prisustvovao mini aeromitingu u kome će učestvovati nekoliko aviona i helikoptera, kao i padobranci.

Aerodrom Rosulje kod Kruševca će biti otvoren nakon dve godine izgradnje.

Aerodrom se prostire na površini od 40 hektara i uz aerodromsku zgradu i hangar poseduje rulnu stazu i pistu dužine 820 metara.

Nosiće kodnu oznaku 2B, što znači da će na njega moći da sleću avioni s rasponom krila do 24 metra, u šta spadaju sportski i manji avioni poput pajpera, cesne, manjeg lir džeta, laste i sličnih letelica koje imaju do 10 sedišta.

Direktor Javnog preduzeća Aerodromi Srbije Mihajlo Zdravković izjavio je da su Rosulje pravljene po standardima za avione ATR, što znači da će u budućnosti, sa produženjem piste, moći da se koristi za regionalni saobraćaj.

Najavio je da će za svečano otvaranje biti priređen aero-šou u kome će učestvovati nekoliko aviona i helikoptera kao i padobranci.

Aerodrom "Rosulje" nalazi se na 5,5 kilometara od centra Kruševca, na visoravni Jasikovica, na kojoj ima magle samo pet dana u godini i to tokom januara meseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.