Vesti -

"Srbija će infrastrukturu dovesti na nivo kakav imaju zemlje Zapadne Evrope"

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović sastao se danas sa ambasadorom Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelom Žiofreom.

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: MGSI/Đorđe Krstić
Foto: MGSI/Đorđe Krstić

Tom prilikom istakao je posebnu zahvalnost Evropskoj uniji od koje Srbija dobija značajnu bespovratnu pomoć u izgradnji komunalne infrastrukture, kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda kao važnih ekoloških projekata.

"Istorijski, civilizacijski i ekonomski Srbija pripada Evropi, a uskoro ćemo i našu infrastrukturu dovesti na nivo kakav imaju zemlje Zapadne Evrope. Naše strateško opredeljenje je pristupanje Evropskoj uniji i mi zaista jako puno radimo na tome da Srbija što pre postane punopravna članica Evropske unije. Evropska unija je glavni ekonomski partner Srbiji, kao i glavni partner u investicijama u infrastrukturu. Danas smo razgovarali i o drugim projektima. Najviše je reči bilo o železničkom Koridoru X, a pre svega o delu od Beograda do Niša, koji ćemo vrlo brzo krenuti da realizujemo, kao i o velikim bespovratnim sredstvima koje će institucije EU obezbediti. Pričali smo o postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda, kanalizacionoj infrastrukturi, kao i ekološkim okolnostima u Srbiji i tome kako mi moramo da sprovedemo naše ekološke projekte za koje dobijamo zaista značajnu bespovratnu pomoć od naših EU partnera", izjavio je ministar Momirović, saopštilo je resorno ministarstvo.

Ministar Momirović zahvalio se ambasadoru Žiofreu na iskrenoj podršci koju Evropska unija pruža Srbiji, i istakao posebnu zahvalnost institucijama Evropske unije koje su opredelile velika bespovratna sredstva za izgradnju izuzetno važnog projekta "Auto-puta mira" od Niša do Prištine.

"Zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom Tomislavom Momirovićem juče smo zvanično obeležili početak izgradnje deonice 'Auto-puta mira' kod Niša. Evropska unija za tu deonicu daje bespovratnu pomoć u vrednosti od 40 miliona evra, dok je preko 180 miliona evra obezbeđeno kroz povoljne kredite Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj", izjavio je Žiofre.

Ambasador Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre je nakon razgovora sa ministrom Momirovićem istakao da je Evropska unija glavni donator i najveći trgovinski partner Srbije i odatle dolazi najviše stranih direktnih investicija u Srbiju. Ambasador je zaključio ističući da će biti važno da nastavimo da radimo na boljem povezivanju Srbije sa Evropskom unijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.