Vesti -

"Srbija će definitivno imati najmanji pad BDP u Evropi od 1 odsto"

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da sada već može da kaže da će Srbija ovu godinu završiti sa najmanjim padom BDP-a u Evropi od jedan odsto

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: TANJUG, RADE PRELIĆ
Foto: TANJUG, RADE PRELIĆ

Taj pad će, prema njenim rečima, možda biti i manji.

Brnabićeva je, na onlajn konferenciji u organizaciji Americke privredne komore u Srbiji (AmCham) povodom predstavljanja rezultata godišnjeg istraživanja, rekla da je država nastojala u tome da se situacija usled pandemije drži pod kontrolom i da ne dođe, pre svega, do velikog pada zaposlenosti, ali i da se sačuva zdravstveni sistem.

"Danas sa velikom sigurnošću mogu da kažem da će Srbija ovu godinu završiti sa najboljim reuzultatima u Evropi i sa najmanjim padom, od minus jedan odsto BDP možda i nešto manje, ali i da ćemo zahvaljujcuhi svim merama moći to da nadoknadimo 2021. i da idemo 2022. u brzi rast", rekla je premijerka.

Navela je da se borba sa koronavirusom i posledicama koje ostavlja nastavlja i da će tako biti i u prvoj polovini naredne godine.

"Očekujemo da će i u prvoj polovini 2021. biti nastavka borbe i sa virusom i posledicama i za ekonomiju i za privredu", rekla je Brnabićeva.

Zahvalila je predstavnicima Američke privredne komore, odnosno kompanijama na tome što su zadržali zaposlene i svojim aktivnostima pomogli privredi u Srbiji i zdravstvenom sistemu, ali i drugim institucijama.

Takođe, ukazala je da se veliki deo onoga što je pokazalo njihovo istraživanje poklapa sa zacrtanim prioritetima vlade. Brnabićeva je istakla da je veoma važno i korisno to što se radilo u prethodnom periodu na unapređenju elektronske uprave.

To nas je spasilo ove godine, naglasila je ona dodajući da će sada biti veći fokus na vladavini prava i zaštiti životne sredine. To su dva glavna prioriteta, poručila je ona.

Predsednik Američke privredne komore Zoran Petrović istakao je da je problem virusa korona i globalni i lokalni, kao i da predstavlja veliki problem za zdravstveni sistem i državu, ali i na sve privrednike koji su sve vreme radili tako što im je na prvom mestu bilo da zaštite zdravlje zaposlenih.

Kako kaže, privrednici su položili težak ispit, ali brzo su organizovali posao tako da čuvaju zdravlje ljudi i reagovali na promene.

"Dosta smo uložili na elektronske kanale komunikacije, reorganizovali smo biznise tako da nastavimo sa radom uz prioritet očuvanja zdravlja", kazao je Petrović i dodao da je i država Srbija umnogome pomogla da rezultati ne budu tako loši kakvi su mogli biti.

Ističe da se Srbija po pomoći koja je data privredi i BDP-u ističe u Evropi i dodaje da je nivo podrške nešto iznad 10 odsto BDP.

Navodeći da je pandemija daleko od kraja, Petrović je kazao da će se efekti na većinu članica Amčama i sledeće godine biti najveća prepreka u poslovanju.

"Videli smo da je moguć i brz prelazak na onlajn komunikaciju državnih organa sa privredom u nekim slučajevima, ali neophodno je fokusirati se na ovakav prelazak kod svih administrativnih organa", naveo je Petrović.

Navodi da će privreda imati težak zadatak i u narednim mesecima, ali ističe da postoje šanse da zajedničkim radom sa državom nadoknade sve izgubljeno do kraja 2021. i da BDP bude i bolji.

"Fundamentalne reforme ne smemo da zanemarimo, a to je reforma pravosuđa, vladavina prava, što je i inače visoko na agendi Vlade Srbije", kazao je Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.