Vesti -

Sledeće nedelje počinje izgradnja petlje Jakovo

Radovi na izgradnji petlje Jakovo počeće sledeće sedmice, a predviđeno je da petlja bude završena do kraja godine.

Izvor: B92.net
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/diyan_nenov
Ilustracija: Depositphotos/diyan_nenov

Naime, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić danas je u Surčinu sa kineskom kompanijom China Communications Construction Company (CCCC) potpisao Aneks komercijalnog ugovora o projektovanju i izgradnji deonice Novi Beograd - Surčin, petlja Jakovo, vredan oko 3,3 miliona dolara.

Vesić je nakon potpisivanja rekao da se ovime ispunjava obećanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da će biti izgrađena i petlja Jakovo, koja će olakšati žiteljima tog dela grada izlazak na auto-put "Miloš Veliki".

"Petlja možda izgleda mala, ali je veoma značajna jer će olakšati život oko 40.000 ljudi koji će gravitirati njoj", rekao je on.

Vesić je naglasio i da završetkom ove petlje više neće biti tranzitno kamionskog saobraćaja kroz centar Surčina, a to će doprineti i čistijem vazduhu ove opštine, ali i očuvanju puteva i većoj bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.

"Sada će postojati jasna veza između indistrijske zone i auto-puta što će dovesti do novih investicija u sam Surčin", kazao je ministar.

On je dodao i da je Surčin jedna od najperspektivnijih opština u Srbiji, i najavio da će već 6. ili 7. juna biti otvorena nova pista na aerodromu "Nikola Tesla", prvi put posle 60 godina, što znači i više aviona i letova. Vesić je kazao i da će Surčin vrlo brzo dobiti i železničku vezu sa Beogradom, podsetivši da će biti izgrađen i nacionalni stadion i sajam i da će sve to povući i izgradnju drugih javnih i privatnih objekata u ovoj opštini.

Aneks komercijalnog ugovora o projektovanju i izgradnji deonice Novi Beograd - Surčin, petlja Jakovo, vredan oko 3.300.767,45 dolara danas su potpisali pored Vesića i Donge i generalni direktor Javnog preduzeća Putevi Srbije Zoran Drobnjak.

Naime izgradnja petlje Jakovo, odnosno projektovanje i izvođenje radova na izgradnji ulivno-izlivnih saobraćajnica na državnom putu Beograd - Južni Jadran na deonici Surčin - Obrenovac u Jakovu značajna je za korisnike auto-puta, naročito one koji idu ka industrijskoj zoni u Jakovu, a i svim stanovnicima okolnih naselja omogućiće brži pristup auto-putu.

Planirana je izgradnja jednosmernih saobraćajnica, širine kolovoza šest metara i bankina od 1,5 metara, a trake za usporenje i ubrzanje vozila predviđene su na delu zaustavne trake profila autoputa. Ukupna dužina projektovanih saobraćajnica je 2,235 kilometara, a površina kolovoza ulivno-izlivnih saobraćajnica i proširenja zaustavne trake autoputa je 11.230 metara kvadratnih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.