Vesti -

Revitalizacija pri kraju: Agregati "Đerdapa 1" jači za 100 megavata FOTO

Stručni timovi EPS, HE "Đerdap", domaćih naučnih institucija i ruske firme "Silovije mašini" privode kraju revitalizaciju HE "Đerdap 1“.

Izvor: B92.net / Jakša Jovović
Podeli
Foto: Danilo Mijatović, EPS
Foto: Danilo Mijatović, EPS

Pet agregata je revitalizovano, a sada je finiš poslednje faze revitalizacije i radi se agregat A3.

"Montiranje je pri kraju i za 10–15 dana se očekuje prvo pokretanje agregata, potom sledi faza ispitivanja i početkom novembra se očekuje priključenje na mrežu", rekao je Radomir Mitrović, rukovodilac službe za revitalizaciju.

Prema njegovim rečima, rok trajanja turbina je 200.000 radnih sati, a prethodni agregat je zahvaljujući dobrom održavanju napunio 350.000 radnih sati.

"Demontiran je u ispravnom stanju, možda ćemo ga prodati Rumunima", kazao je Mitrović.

On je rekao da sada koristimo više vode jer je rumunska strana zbog loše urađene revitalizacije u nemogućnosti da je iskoristi.

Foto: Danilo Mijatović, EPS
Foto: Danilo Mijatović, EPS

"Zato žurimo da što pre pokrenemo agregat", objasnio je.

Po završetku obnove, naša najveća HE imaće veću snagu i pouzdanost i duži radni vek za narednih 30 do 40 godina. Nominalna aktivna snaga agregata posle revitalizacije je 190 MW, a pre je bila 171 MW, što znači da se revitalizacijom elektrane dobila jedna nova elektrana, instalisane snage oko 100 MW. Sada će HE "Đerdap 1“ imati snagu 1.140 MW.

"Revitalizacijom smo dobili u proseku 10 odsto instalisane snage po agregatu", kazao je Mitrović.

Foto: Danilo Mijatović, EPS
Foto: Danilo Mijatović, EPS

Najveći deo koji se montira u jednom komadu je rotor glavnog generatora, težine 610 tona i prečnika 14,152 metara. Radno kolo turbine sa šest lopatica težine 350 tona je najatraktivniji deo koji se montira u jednom komadu. U svaki agregat ugrađeno je oko 40 kilometara energetskih i signalnih kablova. U revitalizovane agregate ugrađena je najmodernija oprema domaćih i svetskih proizvođača.

Foto: Danilo Mijatović, EPS
Foto: Danilo Mijatović, EPS

Glavni isporučilac opreme je ruska firma "Silovije mašini“ iz Sankt Peterburga, a deo opreme revitalizovan je u domaćim fabrikama. Koliki je ovo ogroman posao ilustruje podatak da je demontirano 1.300 tona rotirajuće i 950 tona statične opreme.

Izvođači radova su radnici HE "Đerdap 1“, "Goša montaže“, "Đerdap usluga“, ATB Sever iz Subotice, "Jadran“, "Kolubara metal“, kao i stručnjaci instituta "Nikola Tesla“ i "Mihajlo Pupin“, dok je kontrola metala poverena Institutu za ispitivanje materijala iz Beograda.

Ukupna investicija u ovaj projekat premašiće 180 miliona evra.

Foto: Danilo Mijatović, EPS
Foto: Danilo Mijatović, EPS

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.