Vesti -

Realni rast BDP u prvom kvartalu 0,7 odsto

Realni rast BDP-a u prvom kvartalu je iznosio 0,7 odsto, u odnosu na isti period prethodne godine, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/Jirsak
Ilustracija: Depositphotos/Jirsak

Desezonirana serija podataka pokazuje pad bruto domaćeg proizvoda u prvom kvartalu 2023. godine od 0,2 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

Posmatrano po delatnostima, u prvom kvartalu 2023. godine u odnosu na isti period prethodne godine, značajan realni rast bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru informisanja i komunikacija 9,9 odsto, sektoru industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama 2,3 odsto i u sektoru stručnih, naučnih, inovacionih i tehničkih delatnosti i administrativnih i pomoćnih uslužnih delatnosti 5,7 odsto.

Realni pad bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru građevinarstva od 1,5 odsto, sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane, 0,2 odsto i sektoru državne uprave i obaveznog socijalnog osiguranja, obrazovanja i zdravstvene i socijalne zaštite od 4,2 odsto.

Posmatrano po agregatima upotrebe bruto domaćeg proizvoda, u prvom kvartalu 2023. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, realni rast zabeležen je kod izdataka za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID) 0,3 odsto, bruto investicija u osnovna sredstva 2,0 odsto i izvoza robe i usluga, 8,3 odsto.

Realni pad zabeležen je kod izdataka za finalnu potrošnju domaćinstava 0,3 odsto, izdataka za finalnu potrošnju države 4,9 odsto i uvoza robe i usluga od 1,8 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.