Vesti -

Rat za talente: Šta "Generacija Z" očekuje na poslovnom planu

U svetu naprednih tehnologija glavnu ulogu zauzimaju mladi, popularno klasifikovani kao "Generacija Z", demografska grupa koja dolazi nakon "Milenijalaca".

Izvor: B92.net/G.L.
Podeli
Foto: B92.net/G.L.
Foto: B92.net/G.L.

Na Kopaonik Biznis forumu održan je panel koji se bavio upravo ovom temom, a nosi naziv "Generacija Z stiže u Vaš biznis: Da li ste spremni?".

Učesnica ovog panela, prodekanka za nauku i docent FEFA fakulteta Jelisaveta Lazarević, kazala je za B92.net: "Ono što je definitivno važno istaći je da današnje obrazovanje mora da se transfromiše. Vi kada gledate različita istraživanja i izveštaje, oni pokazuju da će zbog globalnih promena i izazova koja se dešavaju, obrazovanje zauzimati vrlo važnu ulogu u procesu odgovaranja na te izazove. Ja mislim da će imati centralnu ulogu."

Prema njenim rečima, u budućnosti će se ta transmisija znanja smanjivati, a zapravo će rasti fundamentalno razumevanje i pristup da studentima dajete znanje koje će im omogućiti da razmišljaju iz puno različitih informacija kojima su izloženi i kojima će biti izloženi, kako bi mogli da izvuku neke rezultate koje mogu da primene kasnije u svom životu i poslovanju.

Lazarevićeva je rekla da od industrije zavisi da li će kompanije pre zaposliti mlađe ili starije generacije, a i kako je navela, "Generacija Z" tek ulazi na tržište rada s obzirom da u tu grupu spadaju mladi rođeni u periodu od 1995. do 2010. godine.

"Ono što definitivno jeste situacija kada pričamo o kompanijama, jeste da smo ranije imali kontekst gde su se ljudi borili za posao, a već 1997. godine McKinsey kompanija uvodi termin 'The war for talent', gde kompanija već tada sa razvojem, kreće da se bori za svoje zaposlene", kazala je Lazarevićeva za naš portal.

Naglasila je da mi danas više nego ikada živimo u "human-centric" svetu, gde su kompanije vrlo svesne da moraju da imaju različite strategije za razvoj ljudi.

Kako je objasnila, svaku generaciju oblikuje kontekst u kojoj se razvijala, pa tako "Generaciju Z" izdvaja od drugih činjenica da je to "digital native" generacija.

"Oni su porasli sa novim tehnologijama, kroz to su bili izloženi različitim stvarima, često i negativnim, zato što znamo da na društvenim mrežama često imamo ružne komentare. To je generacija koja zbog celog tog konteksta u kom je odrasla ima drugačija očekivanja od društva i od poslodavaca", objašnjava naša sagovornica.

Lazarevićeva navodi da je to generacija koja je fokusirana na svoje lokalne zajednice, očekuje da poslodavci stavljaju ljude ispred profita, da se vrlo aktivno bave njihovim mentalnim zdravljem.

Osim toga, primetila je da su se zaposleni navikli na hibridni režim rada.

"To je sve posledica kovida, a ogleda se u tome da vi malo možete da radite od kuće, malo sa nekog drugog mesta. Mislim da će svi ubuduće težiti takvom režimu rada, kao i što su se većinski zaposleni do sada navikli na njega", zaključila je Jelisaveta Lazarević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.