Vesti -

Pušten u probni rad FOTO

Posle uspešno završene revitalizacije, blok B1 u Termoelektrani "Nikola Tesla B" pušten je jutros u 6.53 u probni rad.

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: JP EPS
Foto: JP EPS

Ovaj blok sada ima snagu 670 megavata, što je za 20 megavata više nego pre modernizacije, a dodatno mu je produžen radni vek i povećana efikasnost, saopštila je Elektroprivrede Srbije (EPS).

Vrednost ove investicije je 90 miliona evra. Najveći udeo od 70 miliona evra ima remont kotlovskog postrojenja i čak 70 odsto tog posla uradile su srpske metalske i kotlarske firme. To je bio i najsloženiji deo ove revitalizacije B1, jednog od dva najjača termo bloka u EPS-u.

"Kao što je i obećano prilikom posete Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, revitalizacija bloka B1 završena je na vreme i time je dodatno obezbeđena energetska sigurnost države. U ovom velikom projektu ugrađeno je 4.000 tona novog čelika, 3.000 tona građevinskog materijala, a urađeno je više od 55.000 zavarivanja, bez greške. Hvala mladim inženjerima koji su bili okosnica ove modernizacije i time su postali siguran stub znanja i stručnosti za buduće projekte u EPS-u", rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora "Elektroprivrede Srbije".

Kako se dodaje u saopštenju preduzeća, osim povećanja snage, radnog veka i energetske efikasnosti, ova revitalizacija unaprediće i uslove zaštite životne sredine.

"Ugradnjom sistema za redukciju azotnih oksida, smanjiće se emisija azotnih oksida ispod 200 miligrama po kubnom metru. Ekološki projekti intenzivno se rade i u TENT A i u TENT B. Napreduje gradnja postrojenja za odsumporavanje u TENT A, a započet je i projekat gradnje takvog postrojenja i u TENT B. Cilj je da u najvećoj fabrici struje na Balkanu, gde se proizvodi više od polovina električne energije realizuju svi projekti za zaštitu životne sredine i da do 2027. godine sve termoelektrane EPS-a budu u potpunoj usaglašenosti sa Direktivom o industrijskim emisijama", zaključuju u preduzeću.

Foto: JP EPS
Foto: JP EPS

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je najavio da ćemo vratiti pozajmljenu struju, ali i da ćemo početi da punimo naše akumulacije.

"Otvaramo blok od 650 megavata, TENT B1, imaćemo mnogo struje, dovoljno za sve potrebe, nijedan megavat da ne uvezemo, a malo ćemo i da skupljamo, da imamo u rezervama", kazao je on početkom meseca odgovarajući na pitanja novinara, nakon što je prisustvovao obeležavanju početka gradnje Dunavskog koridora.

Ubrzo potom je i posetio Termoelektranu "Nikola Tesla B" i tada poručio da kada sve bude pušteno u rad više nećemo imati nikakvih problema sa strujom.

"Ne moramo da uvozimo struju, kao što smo morali nekada. Mi ćemo struju izvoziti, ali kada namirimo naše potrebe. Zbog ovoga danas imamo tople domove, imamo struje i zbog ovoga država ne krvari. Morate da imate stabilnost i zato je ugalj i dalje veoma snažan, jer vi svaki dan ovde imate 650 megavata, nezavisno od vremenskih uslova", rekao je on tokom obilaska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.