Vesti -

Puls srpskog IT-ja: Plate preko 1.600 evra, može i sa srednjom školom

Plate u IT sektoru u Srbiji u proseku iznose 1.600 evra, a čak 7 od 10 zaposlenih u IT-ju je zadovoljno svojim poslom, pokazalo je najnovije istraživanje.

Izvor: B92.net
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/AndrewLozovyi
Ilustracija: Depositphotos/AndrewLozovyi

Šta smo saznali 2021. godine: Oni zarađuju i do pet puta više od proseka u Srbiji

B92.net kao jedan od učesnika u anketiranju ekskluzivno donosi rezultate istraživanja koje je sproveo najveći sajt za zapošljavanje IT stručnjaka HelloWorld.rs i međunarodna istraživačka agencija Masmi na uzorku od 1.328 profesionalaca i početnika u oblasti IT industrije.

Istraživanje pokazuje da su plate nastavile rast, te da sada prosečna iznosi čak 1600 evra, dok 10% kandidata zarađuje iznose preko 3000 evra, što je 5 puta više od prosečne plate u Srbiji. Pored visokih plata, sve više možemo primetiti kandidate koje u IT industriju ulaze sa srednjim obrazovanjem što pokazuje podatak da je svaki četvrti stručnjak u IT oblasti završio samo srednju školu.

U proseku 3 godine u firmi

Rezultati ove godine pokazuju da u IT zajednici preovlađuju muškarci, oni uzrasta 18-39 godina, sa stečenim višim ili visokim obrazovanjem. U pogledu zadovoljstva, čak 7 od 10 zaposlenih u IT-ju je zadovoljno svojim poslom i smatraju svoju kompaniju dobrim mestom za rad. Međutim, tek oko 60% je spremno da ostane u istoj kompaniji i u narednih godinu dana, što ukazuje da je zadovoljstvo samo jedan od pokretača koji utiču na zadržavanje zaposlenih u kompaniji.

Mediori i seniori se u trenutnoj-poslednjoj kompaniji u proseku zadržavaju nešto duže, mediori 27 meseci dok se seniori odlučuju za promenu kompanije na prosečno svakih 4,5 godine. Kod mladih stručnjaka period promene posla je znatno kraći i oni se odlučuju na promenu posla u proseku na godinu dana.

Prosečna plata u IT-u 1.600 evra

Ilustracija: Depositphotos/gstockstudio
Ilustracija: Depositphotos/gstockstudio

Podatak da su IT stručnjaci prvi na listi najplaćenijih zanimanja je već poznat, ali se postavlja pitanje koliko oni zaista zarađuju. Prema istraživanju sajta HelloWorld.rs prosečna plata u IT sektoru sada iznosi 1600 evra. Istraživanje je takođe pokazalo da muškarci zarađuju u proseku 1700 evra, dok žene imaju znatno nižu prosečnu zaradu od 1300 evra.

Kada uporedimo regione, Beograd ima daleko najviše stručnjaka u ovoj oblasti, i to skoro polovinu. IT-jevci u glavnom gradu zarađuju u proseku 1765 evra. Vojvodina je sledeći region po visini plate koja iznosi 1526 evra, zatim Južna i Istočna Srbija sa 1225 evra, a najmanje su plaćeni IT stručnjaci su u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji i to 1192 evra.

Zanimljiv je podatak da 10% zaposlenih u IT industriji zarađuje iznose više od 3000 evra što je skoro 5 puta više u odnosu na prosečnu platu u Srbiji.

Kako bi kandidati stigli do visokih zarada navode da najčešće koriste tehnologije:

1. HTML/CSS

2. JavaScript

3. Java

4. C#

5. Python

Sporo napredovanje i visina plate razlozi za promenu posla

Ključni razlozi za promenu posla su već godinama isti. Gotovo trećina stručnjaka iz najbrže rastuće industrije kao prvi razlog za promenu posla navode neadekvatne plate. Kao još jedan bitan faktor za odluku o promeni posla ističe se i sporo napredovanje, te 16% njih napusti firmu iz ovog razloga, dok Prva dva razloga koje navode su nešto na šta kompanija može uticati i promeniti odluku stručnjaka da ostane na trenutnom poslu, ali 15% stručnjaka navodi da im se ukazala bolja prilika zbog koje su promenili posao. Pored ovih faktora, na promenu kompanije utiču i sada aktuelni modeli rada od kuće i hibridni model. Ukoliko kompanija svojim zaposlenima ne omogući ovakve načine rada , postoji realna mogućnost da će im zaposleni otići.

I sa srednjom školom do visokih plata

Ilustracija: Depositphotos/cienpies
Ilustracija: Depositphotos/cienpies

U prethodnih par godina vlada veliko interesovanje kandidata koji su u potragom za zaposlenjem da se prekvalifikuju u IT oblast.

Da u IT sektoru ne rade samo ljudi koji imaju visoko obrazovanje pokazuje podatak da svaki četvrti stručnjak ima završenu srednju školu. Čak 55% ipak ima završen fakultet ili višu školu, dok 19% kandidata imaju završene master i doktorske studije.

Ovi podaci nam pokazuju da je IT industrija otvorena za prekvalifikante i da se posao u ovoj oblasti može pronaći sa srednjom školom uz posedovanje poznavanja tehnologija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.