Vesti -

Privrednici i ekonomisti: Novi sistem fiskalizacije suzbija sivu ekonomiju

Beograd -- Najveća prednost novog sistema fiskalizacije koji se primenjuje od 1. maja je u tome što pomaže u borbi protiv sive ekonomije, ocenjuju za Tanjug ekonomisti.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Fevziie/Shutterstock
Foto: Fevziie/Shutterstock

Privrednici kažu da su se brzo privikli na nove kase i da su im one znatno olakšale papirologiju koju su ranije imali na kraju radnog dana.

Ekonomista Marko Danon, šef Jedinice za konkurentnost u NALED-u, ukazuje da je elektronskom fiskalizacijom pojačan kapacitet države i njenih organa za otkrivanje slučajeva sive ekonomije.

"Iskustva zemalja u Evropi koje su uvele neki oblik elektronske fiskalizacije pokazuju da se nakon uvođenja tog sistema povećava poreski, odnosno budžetski priliv. To je dobro za sve, za državu, jer ima veće prihode, građani dobijaju više boljih javnih usluga, a svoj interes u ovome vidi i privreda koja posluje legalno", kaže Danon za Tanjug.

Objašnjavajući kako novi sistem pomaže u borbi protiv sive ekonomije, kaže da elektronska fiskalizacija omogućava onlajn prikupljanje podataka u realnom vremenu.

Prema njegovim rečima, to je važno jer tada Poreska uprava može da u realnom vremenu prati sve transakcije koje se odvijaju i da brzo utvrdi gde postoje anomalije u poslovanju, odnosno gde se ne izdaju fiskalni računi ili se izdaju na nepravilan način.

Dodaje da ako je i bilo nekih poteškoća u prelasku na novi sistem, ne bi trebalo zaboraviti da se ovde radi o reformi koja obuhvata više stotina hiljada privrednih subjekata i da je samim tim nije lako sprovesti na najefikasniji način, ali da veruje da će, kako vreme bude prolazilo i ovaj sistem funcionisati sve bolje.

Sami preduzetnici ističu da uvođenje bilo koje novine izaziva mali strah, otpor pa i početno nesnalaženje.

Tako Dijana Milić, vlasnica vinarije Pusula i članica Sekcije za žensko preduzetništvo Privredne komore Srbije kaže za Tanjug da se ljudi kada se uvodi nešto novo plaše i čekaju da čuju iskustva drugih koji su kroz to već prošli, pa da i oni krenu sa primenom.

"Pretpostavljam da su mnogi čekali poslednji momenat, ali se nadam da ćemo uskoro svi preboleti te dečje bolesti i da će se sve funkcionisati savršeno", navela je ona.

Dodaje da u njenoj firmi nije bilo problema sa novom fiskalizacijom, jer su sa pripremama za njeno uvođenje počeli na vreme, prošli obuke za rad na kasama i tako osposobljeni za rad na njima.

Navodeći koliko je radnicima bilo potrebno vremena da se obuče, kaže da su posle nekoliko otkucanih računa obuke, refundacije i avansa, svi mogli da rade na kasama.

"Naravno svako sebi hvata beleške, u slučaju da nešto zaboravi i onda ima podsetnik za svaki slučaj, a inače sam rad na kasi je prilično jednostavan. Imate meni koji vas vodi kroz kasu, jedino je bitno da naučite čemu koji taster služi i onda nema problema", kaže Dijana Milić.

Kada je reč o efektima koje očekuje od primene nove fiskalizacije, navodi da će ona popraviti konkurentnost na tržištu i omogućiti bolje budžetske prihode, a time i veće plate onima koji ih primaju iz budžetskih sredstava.

Vlasnica onlajn prodaje "Modianica shoes" i potpredsednica Sekcije za omladinsko preduzetništvo u Privrednoj komori Srbije Nastasija Živanović od novog modela fiskalizacije očekuje da omogući suzbijanje nelojalne konkurencije, sive ekonomije kao i bolju kontrolu prihoda.

Kaže da je izabrala kasu koja podržava android sistem i da je njome lako rukovati, jer se na njoj radi isto kao i na mobilnim telefonu.

"Na novi model fiskalizacije prešli smo krajem aprila i jedini problem koji smo imali, jeste tada zbog pada servera, jer su u tom momentu svi morali da završe sa fiskalizacijom, pa je dolazilo do manjih problema", kaže za Tanjug Nastasija Živanović.

Dodaje da se kasom rukuje jednostavno i da im je njenim korišćenjem smanjena papirologija, koju su na starim kasama imali na kraju radnog dana.

Preduzetnice, sagovornice Tanjuga takođe ističu da im je mnogo značila subvencije države za nabavku kasa, čime su izbegnuti troškovi prelaska na novi sistem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.