Vesti -

Privreda poručuje: E-fakture donose brzinu, uštedu i precizne informacije

Novim sistemom e-faktura, čije je korišćenje besplatno, od 1. januara će privreda ubrzati poslovne procese, optimizovati rad i smanjiti troškove poslovanja.

Izvor: B92.net
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/LukaFunduk
Ilustracija: Depositphotos/LukaFunduk

Na ovaj način se unapređuje poslovanje, a povraćaj PDV dobijaće se u značajno kraćem vremenskom periodu, i samim tim će se povećati i unaprediti likvidnost privrede.

Član Fiskalnog saveta Bojan Dimitrijević smatra da se uvođenjem e-faktura smanjuje obim sive ekonomije i navodi: "Jedna od prednosti za privredu Srbije je što se uvođenjem ovog sistema ubrzava proces izdavanja faktura – čak i do deset puta brže nego sada. Koliko znam, jedino je Italija uvela elektronske fakture, dok ostale članice EU tek uvode ovaj sistem, a Srbija je korak ispred njih. Prema nekim podacima koje sam video, oko 10 odsto ukupnog prihoda u svetu se ostvaruje na osnovu elektronske obrade faktura. Mislim da je za svaku pohvalu činjenica da smo mi za korak ispred drugih evropskih zemalja", ocenio je Dimitrijević.

Beleži se pozitivan trend u pristupu sistemu elektronskih faktura od strane subjekata privatnog sektora, jer je ostalo manje od mesec dana do obavezne primene Zakona o elektronskom fakturisanju, koji se odnosi na transakcije u B2B segmentu.

Kada je reč o prednostima u sektoru privrede, kompanija Rauch smatra da se potpunim prelaskom na sistem elektronskih faktura očekuje pre svega brža i efikasnija dostava faktura između privrednih subjekata, a moguće su i uštede usled određenog smanjenja papirologije.

"Takođe će od značaja biti i povratne informacije o statusu faktura između poslovnih partnera – da li su prihvaćene ili odbijene – čime bi računovođe mogle da dobiju brzu i preciznu informaciju o eventualnim problemima sa poslovnim partnerom i da doprinesu njihovom brzom rešavanju", poručuju iz kompanije Rauch.

"Sistem elektronskih faktura umnogome unapređuje funkcionisanje čitavog poslovanja, čime se postiže transparentnost i pravna sigurnost, a prednosti u domenu B2G i B2B transakcija su višestruke. Posebno bismo istakli činjenicu da uvođenje standarda u fakturisanju odnosno postojanje stuktuirane forme elektronske fakture značajno smanjuje, ako ne i u potpunosti onemogućava razmenu faktura koje su sa aspekta Zakona o PDV-u formalno neispravne – što je od izuzetnog značaja za pravilno obračunavanje i plaćanje poreske obaveze", smatraju u firmi BDO, koja pruža usluge iz oblasti revizije, računovodstva, poslovnog i poreskog konsaltinga.

Oni takođe smatraju da je sa ovim sistemom ubrzana razmena dokumenata, pojednostavljena komunikacija ne samo između direktnih učesnika u domaćem prometu, već i na relaciji Klijent – Pružalac računovodstvenih usluga.

"I na kraju, laički rečeno, uvek znate gde možete da nađete svoje fakture, bez lutanja, jer se sve nalaze na jednom mestu – što će značajno doprineti i efikasnosti funkcionisanja svih učesnika u sistemu", kažu u firmi BDO.

Korisnici javnih sredstava bili su prvi koji su od 1. maja ove godine izdavali i primali e-fakture, kao i privrednici koji posluju sa javnim sektorom, koji su bili u obavezi da od 1. maja preko sistema e-faktura izdaju, a od 1. jula i primaju fakture. U sistemu elektronskog fakturisanja trenutno se nalazi 10.685 korisnika javnih sredstava i 175.942 privrednih subjekata, dok je kroz sistem prošlo oko 5,5 miliona e-faktura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.