Vesti -

Predstavnici kompanije Amazon u poseti Srbiji

U okviru dvodnevne posete Republici Srbiji, predstavnici globalne IT kompanije Amazon danas su posetili vladinu Kancelariju za IT i eUpravu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Tu je održan sastanak sa Milanom Latinovićem, direktorom Kancelarije i Jelenom Bojović, direktorkom Centra za četvrtu industrijsku revoluciju.

Na sastanaku se govorilo o mogućnostima saradnje, predstavljeni su najznačajniji projekti Srbije na polju digitalizacije, kao i planovi za proširenje infrastrukture i jačanja ljudskih kapaciteta u IT sektoru.

"Na sastanku smo pored predstavljanja najznačajnijih projekata Kancelarije i investicione klime u Srbiji sa predstavnicima Amazona razgovarali i o jačanju međusobne saradnje na različitim poljima. Raduje me jer je istaknuta obostrana želja za uzajamnim održavanjem saradnje na polju tehnoloških inovacija i podizanja ljudskih kapaciteta u IT sektoru", izjavio je Latinović.

On je dodao da su neke od tema sastanka bile usmerene na razvoj tehnoloških mogućnosti, razvoj ljudskih kapaciteta koji su spremni da primenjuju klaud tehnologiju, brže prihvatanje klauda za nove biznise i korišćenje klaud tehnologija u državnom sektoru najviše kroz Program otvorenih podataka, kao i kroz iniciranje novih pilot projekata.

"Sa delegacijom smo razgovarali i oko donošenja regulative za korišćenje klaud infrastrukture – Cloud first policy gde bismo praktično iskoristili njihovu ekspertizu u ovom polju, jer je to sledeći korak za IKT sektor u Srbiji", rekao je Latinović.

"Saradnja sa najvećim i najuspešnijim svetskim kompanijama očekivano može doneti višestruke koristi za razvoj naše ekonomije, privrede i celokupnog društva, a samo njihovo prisustvo i interesovanje šalje pozitivne signale svim drugim sličnim kompanijama, kao i privredi, naročito onoj koja je bazirana ka inovativnim rešenjima“, izjavila je Bojović.

Predstavnici Amazona će tokom drugog dana posete Srbiji, obići i Državni data centar u Kragujevcu gde će biti održan sastanak sa predsednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić, ministrom informisanja i telekomunikacija Mihailom Jovanovićem, v.d. direktorom Kancelarije za IT i eUpravu Milanom Latinovićem, gradonačelnikom Kragujevca Nikolom Dašićem i direktorom Data Cloud Technology Danilom Savićem, nakon kojeg će biti potpisan Memorandum o razumevanju između ove kompanije i Ministarstva informisanja i telekomunikacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.