Vesti -

Pravo na popust ostvarilo skoro 1,4 miliona domaćinstava

Ministarka energetike Dubravka Đedović izjavila je danas da su građani Srbije u decembru potrošili 9,4 odsto manje električne enegije nego u istom mesecu 2021.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: shutterstock, Tong_stocker
Foto: shutterstock, Tong_stocker

Ona je dodala da je na taj način 44 odsto domaćinsrtava ostvarilo pravo na popust.

"Stimulativne mere Vlade u pogledu racionalne upotrebe energije do sada su dale odlične rezultate. Ušteda u potrošnji električne energije u oktobru iznosila je 15 odsto, u novembru sedam, dok su građani u decembru potrošili 9,4 odsto manje električne energije nego u istom mesecu 2021. godine", rekla je Đedović nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju između Vlade Srbije i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) o saradnji na realizaciji projekta "Bolja energija u Srbiji".

Precizirala da je uštedom, pravo na popust ostvarilo skoro 1,4 miliona domaćinstava, odnosno 44 odsto, najviše u Beogradu, Šapcu, Novom Sadu, Somboru i Nišu.

"Važno je da nastavimo sa edukacijom građana i privrede, kako bismo svi zajedno imali benefite od racionalne upotrebe energije i energenata" nagvela je ministarka koja je Memoradum čiji je cilj unapređenje energetske efikasnosti u Srbiji, potpisala sa direktorkom misije USAID Bruk Ašam, a u prisustvu ambasadora Kristofera Hila.

Prema njenim rečima, saradnjom sa USAID-om na projektu "Bolja energija" radiće se na tome da se energetska efikasnost dodatno ustoliči kao "novi izvor energije", kroz razvoj mehanizama za povećanje mera energetske efikasnosti, praćenje i kontrolu rezultata, ali i putem sveobuhvatne edukacije stanovništva i podizanja svesti o tome da je rasipanje energije apsolutno nedopustivo, naročito u vreme globalne energetske krize.

USAID-ov program "Bolja energija", vredan 10 miliona dolara, pokrenut je krajem 2021. godine i fokusiran je na pomoć u poboljšanju energetske efikasnosti na opštinskom nivou i povećanje korišćenja obnovljivih izvora energije. Program se već provodi u više gradova širom Srbije, uključujući Niš, Sombor, Valjevo, Knjaževac i Pančevo.

Srbiji se u domaćinstvima, javnom i komercijalnom sektoru utroši oko 50 odsto finalne potrošnje energije. Prosečna potrošnja toplotne energije po kvadratnom metru godišnje oko dva puta je veća od proseka u zemljama članicama EU. Zbog toga će u narednom periodu biti izuzetno važno da se u ovom segmentu potrošnje energije sprovedu mere unapređenja energetske efikasnosti kako bi se smanjili nepotrebni troškovi i unapredilo stanje u energetskom sektoru.

Samo u sektoru domaćinstava u narednom periodu trebalo bi da se ostvari oko 23 odsto ovog cilja. Najveći izazov za unapređenje energetske efikasnosti predstavljaju domaćinstva, a posebno ona koja žive u stambenim zgradama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.