Vesti -

"Pravi trenutak da se kapital plasira u poljoprivredu"

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković poručila je danas na Kopaonik biznis forumu da je sada pravi trenutak da se kapital plasira u poljoprivredu.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Ona je pozvala sve koji razmišljaju gde da ulože svoj novac da izaberu poljoprivredu.

Ministarka je rekla da ulaganja države u poljoprivredu nikada nisu bila veća i da nikada nije bio povoljniji trenutak za ulaganje u poljoprivredu. "Ako neko razmišlja gde da plasira svoj kapital u Srbiji, mislim da je poljoprivreda trenutno najbolji izbor", poručila je ona.

Tanaskovićeva je rekla Tanjugu da su otvoreni mnogi programi preko kojih se nude bespovratna sredstva za nove mlade poljoprivrednike.

"Prvi put država u svojoj krovnoj investicionoj uredbi prepoznaje poljoprivredna gazdinstva i svako ko uloži od 100.000 do milion evra, imaće povrat od 50 odsto, a ako uloži preko milion evra, na to će imati dodatan povrat od 25 odsto", navela je ministarka.

Istakla je da je sada pravi trenutak za ulaganje u poljoprivredu i zbog sitaucije na evropskom i svetskom tržištu.

"Nadam se da ćemo moći u narednih par meseci da obradujemo i proizvođače jabuka i druge voćare da im je otvoreno kinesko tržište", rekla je Tanasković.

Tanasković: Država pomogla malinarima

Ministarka Jelena Tanasković izjavila je da je država pomogla malinarima pred novu otkupnu sezonu reprogramom za kredite i da oni sada pregovaraju sa bankama.

"Zahtevi malinara su se odnosili na reprogram za kredite koje su uzeli u prethodnoj otkupnoj sezoni i NBS je odobrila moratorijum i vlada je potvrdila moratorijum sa tim da moraju hladnjačari koji ga koriste da plate obavezu prema primarnim proizvođačima", rekla je Tanaskovićeva Tanjugu na Kopaonik biznis forumu.

Kako je rekla, sa jedne strane ne moraju 12 meseci da vraćaju kredit banci, što će im puno značiti pred novu otkupnu sezonu.

"Imamo i srednje i male hladnjačare koji su finansijski u problemu bez obzira na moratorijum, jer nemaju da plate pošto imaju velike količine malina u hladnjačama. Njima smo organizovali sastanke u bankama, pre svega Poštanskoj štedionici, svi idu sada na analizu toga što nude kao obezbeđenje, da li je za banku prihvatljivo ili ne", rekla je ministarka.

Veliko interesovanje za eAgrar: Do sada se prijavilo 187.000 poljoprivrednika

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je na Kopaoniku da se do danas 187.000 poljoprivrednika prijavilo i uzelo eID broj za novu platformu eAgrar.

Tanaskovićeva je na panelu "Poljoprivreda u deglobalizovanom svetu i izazovi s kojima će se Srbija suočiti" istakla da je eAgrar izuzetno značajna stvar za naše poljoprivrednike.

"Do danas se 187.000 poljoprivrednika pijavilo i uzelo eID broj i jasno je koliko je velika zainteresovanost, i od 16. marta krećemo sa podizanjem registra i sa prijavom, gde će naši poljoprivrednici moći da kažu da li to što imamo u registru to što oni imaju njihovo realno stanje, što i jeste ideja", rekla je ministarka.

Kako je rekla, svi će registri biti u okviru eAgrara i država će moći da ukršta te podatke i imamo dobru statistiku.

"Moći ćemo da gledamo gde eventualno pada proizvodnja, da bi u narednoj godini pojačali subvenciju u tom delu koji pada. A i njima će biti mnogo lakše, ovaj prvi trenutak je težak, ali kada budu odradili preko eAgrara prvi krug suvencija videće koliko im je život lakši sa eAgrarom", istakla je Tanaskovićeva.

Analize mleka u Referentnoj laboratoriji uskoro dostupne i poljoprivrednicima

Ilustracija: Depositphotos/digifun
Ilustracija: Depositphotos/digifun

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković najavila je danas, na Kopaonik biznis forumu, da će poljoprivredni proizvođači od ove godine moći da nose mleko na analizu u referentnu državnu nacionalnu laboratoriju (DNRL) u Batajnici.

Ona je objasnila da Direkcija za nacionalne referentne laboratorije (DNRL) do sada nije mogla da bude otvorena ka tržištu, jer nije mogla da izda fiskalni račun.

"Upravo sada smo otvorili evidencioni račun i spremamo se da izmenimo zakonodavni okvir koji je obavezuje da za to naplaćuje taksu. Ona će već ove godine postati otvorena za tržište i moći će da radi superanalize za poljoprivrednike", rekla je Tanaskovićeva na panelu "Poljoprivreda u deglobalizovanom svetu i izazovi s kojima će se Srbija suočiti".

Ona je rekla Tanjugu da će već u narednih par meseci DNRL biti otvorena za tržište tako da će svi i tu moći da provere kvalitet mleka.

Uskoro treći poziv u okviru projekta konkurentne poljoprivrede za 12 miliona evra

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković najavila je danas na Kopaoniku da će u martu biti objavljen novi javni poziv u okviru projekta, koji se realizuje u saradnji sa Svetskom bankom, za pravna lica, preduzetnike i zadruge koji se bave otkupom, preradom, skladištenjem i plasmanom poljoprivrednih proizvoda.

Biće obezbeđeno 12 miliona evra, a reč je o trećem pozivu u okviru Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije, koji realizuje Ministarstvo poljoprivrede u saradnji sa SB.

Do sada je potpisano ukupno 1.340 ugovora za realizaciju projekata za unapređenje biljne i stočarske proizvodnje ukupne vrednosti 47 miliona evra, a od toga su 23,5 miliona evra bespovratna sredstva.

Obnovljivi izvori energije, u svetlu globalne energetske krize, oprema za podizanje konkurentnosti proizvodnje, ali i inovacije, digitalizacija i automatizacija procesa, će biti fokus investicija.

Ministarstvo poljoprivrede obezbeđuje bespovratna sredstva za naše poljoprivrednike u visini od 50 odsto ukupnog iznosa investicija.

Preostalih 50 odsto sredstava korisnici imaju prilike da finansiraju tako što mogu da potpišu ugovor o kreditu sa jednom od 11 poslovnih banaka sa kojima Ministarstvo ima saradnju u visini od 40 odsto investicije, a ostatak od 10 odsto obezbeđuju kao svoje učešće u finansiranju investicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.