Biz - B92.net

Potpisano: Od Beograda do Temišvara stizaće se za sat FOTO

Između Vlade Republike Srbije i Vlade Rumunije potpisan je sporazum o izgradnji auto-puta Beograd– Temišvar.

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: Đorđe Krstić
Foto: Đorđe Krstić

Ovom prilikom ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je da putevi grade još snažnija prijateljstva i obezbeđuju bolji kvalitet života, te da će izgradnjom novog modernog auto-puta od Beograda do Temišvara, ova dva grada biti udaljena na samo sat vremena vožnje.

"Osećam se privilegovano zato što sam u Temišvaru i želeo bih da izrazim veliku zahvalnost mom kolegi i potpredsedniku Vlade Rumunije zato što je pokazao interesovanje za izgradnju ovog strateški važnog koridora za obe države. Kao što je gospodin Grindeanu spomenuo, od 2016. godine, a i ranije, postoji snažna volja da Beograd, ali i Pančevo i Vršac povežemo sa Temišvarom. Takođe bih izrazio i veliku zahvalnost za podršku koju imamo na našem evropskom putu. Još jednom bih ponovio da u Vladi Srbije imate stabilnog prijatelja i da je naša strateška odluka da ovaj projekat izvedemo do kraja", istakao je Momirović.

Ministar je ovom prilikom izrazio veliku zahvalnost jer Srbija u Rumuniji ima snažnog partnera kada je reč o podršci Rumunije principima međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta Republike Srbije. U Srbiji kada se govori o tradicionalnim prijateljima i kada se govori o prijateljima sa kojima prijateljstvo stotinama godina nije poljuljano, uvek se govori o Rumuniji, dodao je Momirović.

Foto: Đorđe Krstić
Foto: Đorđe Krstić

Sporazum o utvrđivanju detalja za povezivanje auto-puta Beograd–Vatin (RS) i auto-puta Temišvar–Moravica (RO) potpisali su u Temišvaru ministar Tomislav Momirović i ministar transporta Rumunije Sorin-Mihai Grindeanu, koji je tom prilikom rekao da je potpisivanje ovog memoranduma jako bitno zato što se prelazi iz jedne etape u drugu, jer je na početku bilo reči o gradnji brze saobraćajnice, a sada je reč o izgradnji najmodernijeg auto-puta, saopšteno je iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

"Želeo bih da se zahvalim ministru Momiroviću na današnjoj poseti, čija je svrha potpisivanje Sporazuma koji je od velikog značaja za obe države. Znam da je 2016. godine postojala inicijativa za potpisivanje ovog Sporazum, ali rumunska strana tada ovaj projekat nije smatrala prioritetnim. Ponovo smo pokrenuli inicijativu i u ovom momentu se izvode studije izvodljivosti koje će biti završene na jesen. Verujem da će se tokom naredne godine odlučiti ko će graditi auto-put, a reč je o Evropskom finansiranju", izjavio je ministar transporta Rumunije Sorin-Mihai Grindeanu.

Foto: Đorđe Krstić
Foto: Đorđe Krstić

Ugovorne strane će uspostaviti vezu između dve države direktnim povezivanjem auto-puta Beograd–Vatin (državna granica), koji će biti dužine 65 kilometara sa srpske strane i sa rumunske strane auto-put Temišvar–Moravica (državna granica), dužine oko 78 kilometara. Dva auto-puta će prolaziti kroz zajedničku državnu granicu i međusobno se povezivati, poštujući karakteristike koje obezbeđuju bezbednost i sigurnost drumskog saobraćaja. Na spoju dva auto-puta, ugovorne strane će izgraditi (operacionalizovati) granične prelaze na teritoriji dve države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.