Vesti -

Potpisan niz sporazuma. Vučić: Oni su i više nego dobrodošli u našu zemlju FOTO/VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i potpredsednik Saveta ministara i ministrar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani otvorili su forum Srbija–Italija.

Izvor: B92.net, Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr
FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

Posle sastanka u Palati ''Srbija'', dvojica zvaničnika učestvovala su na Forumu za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije.

Na početku foruma obratio se Antonio Tajani.

"Italija želi da bude prisutnija na Srbiji, Balkanu. Počeli smo upravo od Srbije, velike i značajne balkanske zemlje, koja je kandidat za pristupanje EU. Balkan ima strateški značaj. Najavili smo da će prvi biznis forum biti upravo ovde, u ovoj prijateljskoj zemlji. Zahvaljujem predsedniku Vučiću na svemu što čini, zajedno sa vladom, da se očuva mir", rekao je.

Zatim je svoje obraćanje počeo predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Zadovoljstvo mi je da poželim dobrodošlicu svim italijanskim preduzetnicima", rekao je.

Obavestio je da smo udvostručili trgovinsku razmenu sa Italijom i da razmena sa Italijom iznosi oko 4,6 milijardi evra.

"Za nas je Italija i iskreni prijatelj. Uvek smo mogli na nju da računamo. Italija nikada nije bila među zemljama koji su vršile teške pritiske na Srbiju. Bila je uvek tu da odškrine vrata nekom dogovru, a ne sukobima. Italijanski preduzetnici su i više nego dobrodošli u našu zemlju. Molim sve italijanske kompanije da dođu u Srbiju. Mi nudimo sigurnost jednog sistema, mi nismo 10 godina menjali poreze, 10 godina naša valuta je stabilna i nikakvih problema nemamo", rekao je Vučić.

Dve od tri najveće banke u Srbiji su upravo italijanske, istakao je.

"Ponosan sam na činjenicu da imamo dobro stanje javnih finansija. Naše je uvek da vodimo računa i pravimo balans između investitora i potreba države.".

"Srbija je po izvozu softvera najbrže napredovala u poslednje tri godine. Što se tiče infrastrukture, imamo dobru digitalnu infrastrukturu. Što se tiče putne, železničke infrastrukture, napredujemo, gradimo. Što se tiče odnosa, italijanske politike prema zapadnom Balkanu, ovde grade ogromne simpatije prema Italiji. Italijanski preduzetnici ovde mogu da se osećaju kao kod kuće. Kada sam bio u poseti severu Italije, video sam šta znače prave porodične kompanije, želeo bih da imamo takvih što je moguće više iz Italije", rekao je Vučić.

"Naši privrednici postaju snažniji i verujem da će značajan deo njih odlučiti da investira u Italiju", kazao je.

Naglasio je da će Srbija dati sve od sebe da podrži biznis italijanskih investitora.

Obraćanje nakon foruma

"Srećan sam što je to Italija i što Tajani nije zaboravio na Srbiju i Zapadni Balkan. Hvala privrednicima 151 italijanske kompanije i 256 srpskih", rekao je Vučić.

Kako je rekao, kada se vidi da kompanije mogu da računaju na podršku svoje vlade, to je najbolji ambijent za ulaganja.

"Prisustvovali smo najvećem poslovnom forumu između Srbije i Italije do sada. Verujem da ćemo u narednoj godini povećati robnu razmenu koja je 4,6 milijardi i da će italijanske kompanije još više ulagati ovde. Srbija je u prethodne tri godine zaista imala uspeha. Mi smo uspeli da privučemo gotovo 63 posto direktnih stranih investicija za ceo Balkan", rekao je Vučić nakon završenog foruma.

Obavestio je da je danas potpisano 13 sporazuma koji pokazuju koliko je širok dijapazon naše saradnje sa Italijom.

Kako je dodao, namera je da se privuče što više malih i srednjih preduzeća iz Italije, od prehrambene do drvne industrije.

"Širok je dijapazon naše saradnje. U italijanskim kompanijama radi hiljade naših ljudi, oko 22 000. Značajan je i doprinos finansijskom sektoru – dve–tri italijanske banke su prisutne. Razmislite koliko je to u novcu kada je budžet 18 milijardi. To govori koliki je značaj italijanskih ulaganja u našu zemlju", rekao je Vučić.

On je naglasio da je Italija drugi najveći strani investitor u Srbiji koja postaje dodatno interesantna imajući u vidu politiku nove italijanske vlade.

"Želimo uspeh vladi Đorđe Meloni i Tajanija, oni podržavaju Srbiju na mnogim forumima i nisu vodili politiku pritisaka. Hvala i verujem da ćemo moći da imamo još bližu saradnju", rekao je on.

Pozvao je Tajanija da na sajmu u Veroni od 2. do 5. aprila poseti zajednički štand Srbije, Albanije i Severne Makedonije sa srpskim, albanskim i makedonskim vinima.

"Mislim da je dobro vreme za saradnju ispred nas. Hvala Tajaniju, koji je drugi put u našoj zemlji, moliću da dođe i treći, kao i Meloni da dođe tokom godine. Tada možemo još ovoliko sporazuma i memoranduma da pretvorimo u ugovore", zaključio je on.

Učestvuje 246 kompanija iz Srbije i 149 italijanskih

FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr
FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

Na forumu učestvuje 246 kompanija iz Srbije i 149 italijanskih, a zakazano je i oko 400 bilateranih sastanaka, rečeno je Tanjugu u Privrednoj komori Srbije (PKS), koja organizuje forum uz podršku italijanskih partnera, Ambasade Italije u Srbiji i Agencije za trgovinu Italije.

Direktor u PKS Mihailo Vesović je rekao da će u poseti Srbiji biti najveća italijanska delegacija u poslednjih 10 godina, kao i da će to biti najveći poslovni forum u poslednjih pet godina na bilateralnom nivou.

Cilj foruma je, osim unapređenja ukupnih ekonomskih odnosa Srbije i Italije, proširenje saradnje na oblast visokih tehnologija zasnovanih na inovacijama i naučnim dostignućima i predstavljanje mogućnosti za nove investicije italijanskih kompanija u Srbiji, navode iz PKS.

Na forumu će biti održana tri okrugla stola: Tehnološke inovacije: Zelena i energetske tranzicija, zatim Održiva poljoprivreda i Agri-tek i na kraju Infrastruktura.

Vesović je rekao da upravo iz tih oblasti i dolaze italijanske kompanije i istakao da, kada je reč o prvom okruglom stolu, Srbiju očekuju velika ulaganja u zelenu transformaciju, održive izvore energije i energetsku transformaciju koja nas očekuje.

Kada je reč o poljoprivredi, Vesović je rekao da će na forumu biti reč o primeni novih tehnologija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, jer je Italija jedna od zemalja lidera na svetskom tržištu u toj oblasti.

On kaže da će se na forumu razmatrati i pitanje saradnje u putnoj i železničkoj infrastrukturi i na drugim velikim infrastrukturnim projektima, pošto je Italija veoma zainteresovana da se poveže infrastrukturno sa Srbijom i drugim zemljama ZB.

Ukupna robna razmena Srbije i Italije u prošloj godini je dostigla 4,6 milijardi evra i bila je veća za 10,5 odsto nego u 2021.

Izvoz Srbije u Italiju je iznosio dve milijarde evra, a uvoz iz Italije 2,6 milijardi.

Italija predstavlja trećeg najznačajnijeg spoljnotrgovinskog partnera Srbije i jednog od najvećih stranih investitora.

U Srbiji je registrovano i aktivno gotovo 1.300 kompanija sa većinskim italijanskim kapitalom, italijanskih finansijskih institucija (banke, osiguravajuće kuće, lizing kompanije) i preduzetnika. Ukupno zapošljavaju oko 50.000 ljudi.

Među najznačanije investitore spadaju FCA, Intesa Sanpaolo, UnipolSai S.p.A./DDOR Novi Sad, Calzedonia, Vibac, Generali Group, Valy – Golden Lady, Benetton Group, Fulgar, Pompea.

Ukupne italijanske investicije u Srbiji su dostigle 3,9 milijardi evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.