Biz - B92.net

Počinje danas – prisustvuje i Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće danas ceremoniji obeležavanja početka radova na izgradnji gasnog interkonektora Bugarska-Srbija.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/shinobi
Ilustracija: Shutterstock/shinobi

Početak – 1. februar

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće danas ceremoniji obeležavanja početka radova na izgradnji gasnog interkonektora Bugarska-Srbija.

Iz pres službe bugarskog predsednika je ranije najavljeno da će Aleksandar Vučić i Rumen Radev prisustvovati danas početku radova na izgradnji gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske na bugarskoj teritoriji.

Međusistemska gasna veza "Bugarska-Srbija" (IBS) u Srbiji biće dužine 109 kilometara, a ukupna dužina dvosmernog gasovoda kroz obe države je 170 kilometara, od Novog Iskara u blizini Sofije do Niša, navodi se u saopštenju koje su prenele Novinite.

Gasovod je kapaciteta 1.8 milijardi kubnih metara gasa godišnje i predstavlja projekat od zajedničkog interesa za Evropsku uniju.

Ukupna vrednost gasnog interkonektora Niš - Dimitrovgrad - Bugarska, prema proceni Evropske investicione banke, iznosi 85,5 miliona evra, od kojih EIB u vidu kredita obezbeđuje 25 miliona evra, 49,6 miliona je bespovratno sufinansiranje EU iz IPA fondova, dok će se ostatak troškova pokrivati iz budžeta Srbije i sopstvenih sredstava JP "Srbijagas".

Gasna interkonekcija između Srbije i Bugarske biće spremna za operativni rad sredinom ove godine.

Radovi uključuju izgradnju dvosmernog magistralnog gasnog interkonektora MG10 Niš - Dimitrovgrad na teritoriji Srbije, između sistema prirodnog gasa Srbije i Bugarske, kao i gradnju četiri merno-regulacione stanice i pratećih objekata.

Sporazum o izgradnji gasovoda Niš - Dimitrovgrad potpisan je još 2010. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.