Vesti -

"Plovnost Save i Dunava presudna za snabdevanje energentima" FOTO

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović obišao je interventne bagerske radove na sektoru kod Bariča na Savi.

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: Đorđe Krstić
Foto: Đorđe Krstić

Ovi radovi odvijaju se sa viljem da se obezbedi propisana dubina plovnog puta u periodu izrazito niskog vodostaja. Ministar je rekao da se država u prethodnih osam meseci fokusirala na investicije u plovnost rečnih puteva, jer je znala da će oni postati glavni koridori za snabdevanje energentima.

Ministarstvo graćevinarstva, saobraćaja i infrastrukture preduzima interventne bagerske radove kako bi se obezbedila plovnost rečnih puteva glavnim korisnicima rečnog saobraćaja – najvećim industrijama poput građevinske, hemijske i naftne industrije, kao i poljoprivredi, navodi se u saopštenju ovog ministarstva.

"Preduzimamo sve aktivnosti na Savi i Dunavu, našim glavnim vodnim koridorima, kako bi dodatno podigli efikasnost i ubrzali plovidbu, ali i osigurali stabilno obezbeđivanje tržišta ugljem, naftom i derivatima nafte. Brzom reakcijom i konstantnim ulaganjem u rečni transport uspeli smo da obezbedimo plovnost Save i Dunava i tako budemo praktično jedina država u Evropi koja nije primorana da obustavlja rečni saobraćaj u trenucima kada je vodostaj rekordno nizak. Na ovaj način pokazujemo koliko se borimo za našu industriju i privredu, jer pri ovakvim vodostajima većina država u Evropi ili obustavlja plovidbu ili uvodi značajna ograničenja. Rečni saobraćaj je ključan za snabdevanje energentima i radimo na tome da obezbedimo plovnost reka glavnim korisnicima rečnog saobraćaja - najvećim industrijama poput građevinske, hemijske i naftne industrije, kao i poljoprivredi", izjavio je ministar Momirović.

Foto: Đorđe Krstić
Foto: Đorđe Krstić

"Naš pristup u Srbiji želimo da vidimo i u drugim dunavskim državama, jer rezultati naših napora i radova u Srbiji imaće značajno ograničen efekat ako i druge zemlje ne pokažu isti nivo proaktivnosti. Ako mi uradimo sve što je u našoj moći da obezbedimo plovni put i u uslovima izrazito niskog vodostaja, onda očekujemo i da druge države naprave napor da obezbede makar minimalnu prohodnost plovnog puta, a ne da imamo potpune obustave plovidbe koje danas imamo nizvodno od Srbije. U tom smislu imaću sastanak sa bugarskim kolegom i predložiću da se razmotre apsolutno sve opcije koje će omogućiti prohodnost Dunava za plovidbu, jer je to od velikog značaja za Srbiju."

Pored sektora Barič na Dunavu, MGSI obavlja interventne bagerske radove na još dve deonice na Dunavu, kod Čortanovaca i kod Futoga. Cilj ovih radova je da se obezbedi propisana dubina i širina plovnog puta Dunava i Save, čak i u periodu izrazito niskog vodostaja, kada nivo vode ide daleko ispod tzv. niskog plovidbenog nivoa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.