Vesti -

"Od ponedeljka kreće"

Beograd -- Ministar finansija Siniša Mali danas je, odgovarajući na poslanička pitanja u Narodnoj skupštini, podsetio na dva velika projekta.

Izvor: B92
Podeli
Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bg
Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bg

"To je proces nove fiskalizacije i proces uvođenja novih e-faktura. Hoćemo da izgradimo jedno konkurentnije i transparentnije poslovno okruženje u našoj zemlji", istakao je Mali.

Naglasio je da od ponedeljka, prvog novembra, počinje uvođenje novog sistema fiskalizacije u našoj zemlji.

"Shodno zahtevima naših privrednika, imaćemo prelazni period do kraja aprila naredne godine. Dakle, narednih šest meseci imaćemo i postojeći i novi model fiskalizacije, nakon toga samo novi. Ovaj novi je potpuno moderan i savremen sistem. Podsetiću da postojeći sistem datira još iz 2003. godine", kazao je Mali.

Ono što mu je, kako je istakao, posebno važno, jeste to što će država u potpunosti snositi troškove uvođenja novog sistema.

"Nudimo subvencije – 100 evra po prodajnom mestu i 100 evra po fiskalnom uređaju, tako da ćemo na takav način umnogome povećati efikasnost kada je suzbijanje sive ekonomije u pitanju. Velika je tu korist za naše privrednike, osim toga što neće imati neke troškove koje sada imaju, kao što su one papirne kontrolne trake koje više nećemo imati, redovni ili potrebni godišnji servisi. Novi sistem će omogućiti da se fiskalni račun izdaje i sa mobilnog telefona i sa tableta. Idemo u korak sa vremenom", dodao je Mali.

Važno je to što će svaki fiskalni račun, po novom sistemu, imati QR kod.

"Na licu mesta, skeniranjem tog računa mobilnim telefonom moći će da se utvrdi da li je taj račun validan ili nije", rekao je Mali.

Što se uvođenja e-faktura tiče, krajem naredne godine nećemo više imati papirne fakture, već će sve biti elektronske.

"To će omogućiti i povraćaj PDV-a u istom danu, što je i jedan od najvećih zahteva naših privrednika", objasnio je Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.