Vesti -

Od juna veće plate u EPS-u: Ministarka objavila kolika će biti povišica

Ministarka energetike Dubravka Đedović izjavila je da će od juna plate radnika EPS-a biti veće za šest odsto, kao i da neće biti otpuštanja, niti privatizacije.

Izvor: B92.net
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Maja Marjanovic
Ilustracija: Shutterstock/Maja Marjanovic

"Od juna veće plate za 6 odsto radnicima EPS-a! Netačne su sve priče o privatizaciji i otpuštanjima!", napisala je Đedovićeva na Instagramu.

"Cilj nije nikakva privatizacija EPS-a, cilj je da stvorimo uslove za bolje poslovanje i upravljanje, a time i bolje uslove za radnike, veće plate i poštenije napredovanje. Sigurna sam da su reforme ispravne. Ne plašim se protesta niti kritika, zanima me šta će ostati za pet ili deset godina. Želim da uverim radnike da neće biti masovnog otpuštanja, naprotiv od reforme će oni imati koristi. Kao što smo i obećali predstavnicima radnika, plate zaposlenih u EPS-u biće povećane od juna za šest odsto", rekla je danas Dubravka Đedović na Pinku.

Ona je navela da je formiranje novog Nadzornog odbora EPS-a pri kraju i da će uskoro uslediti imenovanja.

"Imaćemo renomirane vrhunske stručnjake iz zemlje i sveta. Mnoge zemlje iz okruženja i Evrope uspele su, uz otpore i kod njih, da korporativizuju svoja javna preduzeća, pre više od 15, 20 i 30 godina, da uspostave profesionalni menadžement. Primeri su Češka, Norveška i Francuska koje nisu otuđile svoja energetska preduzeća, a uspele su da stvore svetske gigante. Srbija nema prepreke da naša energetska preduzeća postanu šampioni u ovom regionu. To je naš cilj i naša strategija", rekla je ministarka.

Ona je naglasila da je borba teška jer ljudi ne vole promene i ponovila da ciljevi reformi u EPS-u nisu privatizacija, niti masovna otpuštanja već obezbeđivanje boljih uslova za sve zaposlene u lancu proizvodnje.

"Uznemiravaju me priče o privatizaciji. Da je država htela da proda Srbijagas, EPS ili Transnaftu, mogla je to da uradi više puta do sada", rekla je Đedović.

Ministarka je podsetila da je rat u Ukrajini pokazao da je energetska sigurnost pitanje nacionalne bezbednosti i da moramo da vodimo računa da se oslanjamo sami na sebe, navedeno je u saopštenju ministarstva.

"Naš zadatak je energetska nezavisnost po najnižoj ceni za naše građane i privredu i da se ne oslanjamo na uvoz već na sopstvenu proizvodnju, pa u tom smislu planiramo dalje aktivnosti. To nije ni malo jednostavno. Završavamo izgradnju termoelektrane Kostolac B3, ali moramo da gradimo i nove kapacitete za proizvodnju električne energije, pre svega iz OIE. Kad je gas u pitanju, gradimo novi interkonektor sa Bugarskom i u planu je sa Severnom Makedonijom. Za naftu smo se do sada oslanjali samo na JANAF što nije idealno u geopolitičkim okolnostima. Zato razmišljamo strateški i dugoročno ulazimo u izgradnju novog naftovoda sa Mađarskom", rekla je Đedović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.