Vesti -

Od danas restrikcije struje na KiM zbog Kurtijeve vlade

Na Kosovu i Metohiji od danas će biti uvedene restrikcije struje.

Izvor: B92.net, Kosovo online
Podeli
Ilustracija, foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ
Ilustracija, foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Kako se navodi, Kosovska kompanija za distribuciju elektricne energije (KEDS) saopštila je u nedelju da će potrošači šest sati imati električnu energiju, a da će zatim

Takođe, kako navode, potrošači će biti snabdevani isključivo strujom iz domaće proizvodnje, pošto KEDS više nema finansijskih sredstava da kupuje struju.

KEDS navodi da je do ovakve situacije došlo zbog enormnih cena struje na međunarodnim tržištima i nepokrivenosti troškova sistema.

Kako je navedeno, KEDS je okrivio Vladu tzv. Kosova, jer "dobavljačima nije podelila ni centa od subvencija u iznosu od 100 miliona evra".

"Prilikom vanredne revizije tarifa, regulator je uzeo u obzir državnu subvenciju od 100 miliona evra. Ni jedan cent od tog iznosa nije distribuiran dobavljaču. Ovo je dodatno pogoršalo situaciju", navedeno je u saopštenju.

Dodaju i da su danas, nekoliko meseci kasnije, iscrpljene sve finansijske mogućnosti.

"KEDS i KESCO, ne mogu više same da podnesu teret globalne energetske krize i njenih posledica na Kosovu. Hitno je potrebna i akcija drugih aktera kako bismo se zajedno suočili sa ovom krizom", poručili su oni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.