Vesti -

Obeležen Međunarodni dan šuma: Sprovedena akcija sadnje FOTO

Državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Sara Pavkov učestvovala je u akciji sadnje koju je organizovalo JP "Srbijašume".

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

"Ovogodišnja tema Međunarodnog dana šuma je usmerena ka zdravlju, a samim tim i ka zaštiti životne sredine. Svi smo svedoci da različiti faktori, poput suša, požara, krčenja, imaju negativan uticaj na biodiverzitet i očuvanje šuma. Zbog toga je neophodno sprovoditi konkretne mere kako bi se procenat postojećih šuma održao, ali i povećao. Iz tog razloga MZŽS više od pet godina sprovodi konkurs za jedinice lokalne samouprave kojim opredeljuje sredstva za pošumljavanje i ozelenjavanje u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha, ali i životne sredine", rekla je Sara Pavkov.

Sistemski pristup rešavanja problema aerozagađenja podignut je na najviši nivo, naglasila je Sara Pavkov i dodala da je, u okviru Radne grupe kojoj predsedava predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić jasno definisano koje mere, u kom obimu i kakvom dinamikom će se sprovoditi u onim gradovima u kojima je pošumljavanje i ozelenjavanje najpotrebnije.

Parcela na kojoj je sprovedena akcija sadnje, a koja se nalazi u okviru gazdinske jedinice „Košutnjak” uz reku Topčiderku, donedavno je bila zaparložena. Ovaj predeo je sada uređen, uklonjena je nepoželjna vegetacija, nasuta nova humusna zemlja i u skladu sa okruženjem posađene su parkovske sadnice autohtonih plemenitih lišćara.

U akciji sadnje učestvovali su i državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Veljko Odalović, direktor JP "Srbijašume" Igor Braunović i dekan Šumarskog fakulteta prof. dr Branko Stajić.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.