Biz - B92.net

Novi standardi za bezbednost duvanskih proizvoda

Proizvođači i uvoznici duvanskih proizvoda imaju zakonsku obavezu da od 1. januara 2023. godine ispune dva nova zahteva.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Koloj
Ilustracija: Shutterstock/Koloj

Zahtevi su predviđeni Pravilnikom o utvrđivanju liste srpskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda, saopštilo je Ministarstvo privrede.

U skladu sa zahtevima za bezbednost od požara koji se odnose na cigarete, duvanski proizvodi će, pre plasmana na tržiše Republike Srbije, morati da ispune standarde SRPS EN ISO 12863:2018 (Standardna metoda ispitivanja za ocenjivanje mogućnosti paljenja cigareta) i SRPS EN 16156:2018 (Cigarete - Ocenjivanje mogućnosti paljenja - Zahtevi za bezbednost), navelo je Ministarstvo.

Proizvođači i uvoznici duvanskih proizvoda na koje se predmetni standardi odnose na tržište mogu staviti samo cigarete sa smanjenom mogućnošću paljenja, odnosno cigarete koje se same ugase ako se aktivno ne povlači dim pre nego što izgore celom dužinom.

Pravilnik o utvrđivanju liste srpskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda inoviran 2021. godine prvi put obuhvata standarde koji se odnose na papir za cigarete.

Izmena zahteva za proizvođače i uvoznike duvanskih proizvoda potvrđuje primenu referentne liste harmonizovanih evropskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda sadržane u ovom Pravilniku, kao i primenu referentne liste odgovarajućih harmonizovanih standarda Evropske komisije objavljene u službenom listu Evropske unije 2020. godine, saopštilo je Ministarstvo privrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.