Vesti -

Novi krug igre "Uzmi račun i pobedi" spreman: Mali otkrio detalje

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali predstavlja drugi krug nagradne igre "Uzmi račun i pobedi 2023".

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/bs
FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/bs

Drugi krug nagradne igre "Uzmi račun i pobedi 2023" počinje 14. oktobra i tokom pet izvlačenja građanima će biti podeljeno 10 stanova, najavio je danas potpredsednik vlade i ministar finansija Srbije Siniša Mali.

On je kazao da se u bazi zajedno sa pristiglim računima nalazi ukupno 217 miliona računa koje su slali građani.

Mali je naveo i da više od milion građana ima instaliranu aplikaciju preko koje šalju račune za ovu nagradnu igru.

"Dnevno se u proseku šalje ‪804.000‬ računa čiji je prosečan iznos 1.046 dinara", kazao je Mali i dodao da je ukupan promet sa svih računa koji su do sada poslati 226 milijardi dinara,a ukupan porez na računima koju su do sada prikupljeni preko ove igre je 32 milijarde dinara.

On je naveo i da će poslednje izvlačenje biti 11.novembra kada će biti dodeljena dva stana.

Stanovi koji se dodeljuju u ovom drugom krugu nagradne igre "Uzmi račun i pobedi", kako je kazao ministar su u naselju Zemunske kapije, šest stanova, a četiri su u bloku 63 na Novom Beogradu.

"Ovo pokazuje da obećanja koja dajemo, mi ispunjavamo, ali pokazujemo i koliko je važno da se zajedno borimo protiv sive ekonomije. Pokazujemo i koliko je važno da se kroz sistem e-faktura i e-fiskalizacije koji smo veoma uspešno implementirali, izborimo za bolje i uređenije javne finansije naše zemlje, jer što su javne finansije uređenije i što nam je budžet jači i veći, imamo i više novca za povećanje penzija, plata, jednokratne pomoći, ali i izgradnju autoputeva, bolnica i škola", kazao je Mali.

On je podsetio da su već ove sedmice povećane plate od 5,5 odsto u javnom sektoru prosvetarima, medicinskim sestrama, negovateljicama u ustanovama socijalne zaštite, a od 1. oktobra će i penzije biti veće za 5,5 odsto.

"Krajem novembra idemo i sa jednokratnom pomoći od 20.000 dinara našim penzionerima. A od 25. septembra krećemo i sa isplatom jednokratne pomoći od 10.000 dinara za preko 1,1 milion dece", rekao je Mali.

Ministar je naglasio da sve to upravo zavisi od naše borbe protiv sive ekonomije, dodajući da je upravo nagradna igra "Uzmi račun i pobedi", doprinela da se podigne svest građana koliko je važno da uzimaju fiskalni račun i da se na taj način bore za uređeniju Srbiju.

"Uspeli smo da podignemo svest građana preko ove nagradne igre. Drago mi je što se broj računa meri u stotinama hiljada na dnevnom nivou. Mnogo toga ipak još treba da uradimo, ali smo se ipak pokazali kao društvo je ogovorno", naglasio je ministar i dodao da će se nakon završetka ovog drugog kruga sumirati rezultati i doneti odluka za narednu godinu.

Pomoćnik direktora Sektora za informacione i komunikacione tehnologije Poreske uprave (PU) Saša Dulić kazao je da su mnogi sumnjali da jedna nagradna igra može da se organizuje preko mobilne aplikacije i da će zbog toga starija populacija biti nezainteresovana,ali desilo se suprotno.

"Ovo je prva mobilna aplikacija u Srbiji u bilo kojoj oblasti, koja je u samo deset dana od dana lansiranja imala već milion preuzimanja na sve tri platforme", kazao je on.

Dulić je dodao da je od završetka prvog kruga ove nagradne igre, pa sve do danas, bez bilo kakve medijske kampanje ljudi su nastavili da šalju račune.

"Unapredili smo aplikaciju za skeniranje i sada oko 85 odsto računa su prijavljeni tako, dok je na kraju prvog kruga odnos skeniranih i ručno unetih računa bio 50 prema 50 odsto", objasnio je on.

Član Upravnog odbora NALED-a Svetoslav Atanasov kazao je da ta alijansa ovu nagradnu igru vidi kao sredstvo za podizanje svesti i edukaciju građana zašto je važno plaćati porez i raditi na suzbijanju sive ekonomije.

"Svet se godinama nalazi u ozbiljnoj krizi koja se preliva i na Srbiju. Ta kriza može dovesti do preraspodele privrede i njenog prelaska u sivu zonu, zato je važno boriti se protiv toga. Ključ su transparentna i bezgotovinska plaćanja gde je u Srbiji napravljen veliki pomak", dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.