Vesti -

Novca ima. Vučić: Paradoksalno je, malo zemalja u svetu ima taj problem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će ovo biti godina ogromnog ekonomskog i privrednog rasta između Srbije i Grčke.

Izvor: Tanjug, B92.net
Podeli
FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr
FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr

Vučić je obavestio da je sa premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom razgovarao o agendi za izložbu Ekspo.

"Razgovarali smo o nečemu što mi nazivamo agendom Ekspo 2027. godine. Rekao sam premijeru Micotakisu da je naš cilj i ostvariv san da kraj 2027. godine dočekamo sa ukupnom vrednošću bruto domaćeg proizvoda od 100 milijardi evra", rekao je Vučić.

Podsetio je da je pre samo deset godina ukupna vrednost BDP Srbije bila 32 milijarde evra, dok je danas 69,5 milijardi.

"Mi verujemo da za četiri godine možemo da dostignemo cifru od 100 milijardi evra. To bi pokazivalo jedan strahoviti napredak, jedan kvantni skok u pravom smislu te reči koji je Srbija napravila u prethodnih 12 ili 15 godina. Za to nam je potrebna podrška i grčkih prijatelja", naveo je Vučić.

Kaže da je sada došlo 35 grčkih firmi koje će učestvovati danas na poslovnom forumu dve zemlje i dodao da je moglo da ih dođe i 200, koliko interesovanje vlada za saradnju.

"I mi želimo dobrodošlicu svim grčkim firmama koje hoće da zarade novac u Srbiji, a koje nama mogu da pomognu, jer mi nemamo kapaciteta da izvedemo sve ono za šta smo obezbedili novac. Paradoksalno zvuči, ali Srbija nema problema s novcem. Mi imamo problema s kapacitetima, kako da izgradimo, kako da napravimo sve ono za šta smo novac obezbedili", rekao je Vučić.

Dodao je da je malo zemalja koje u svetu imaju taj problem.

"Mi imamo problem što nemamo dovoljno kompanija koje mogu da izvedu sve ono što mi moramo da napravimo u godinama koje su pred nama. I zato sam zamolio premijera Micotakisa da onaj deo grčkih kompanija koji mogu, pored onoga što rade u Grčkoj i nekim drugim zemljama, da ih pošalju u Srbiju i da nam pomognu u ostvarivanju i ovih naših snova, ali i u ostvarivanju važnih zadataka koji su pred nama", naveo je.

Dodao je da su razgovarali o energetici: naftovodima, gasovodima, obnovljivoj energiji, transportu i infrastrukturi...

"Gradimo brzu prugu Beograd - Niš, ostaje da se to premosti kroz teritoriju Severne Makedonije. Grčka završava brzu prugu do granice sa Severnom Makedonijom. To nam je važno i zbog naših turista kojima će Solun da bude blizu", rekao je Vučić.

Istakao je da je to važno i zbog toga što je Srbiji potrebna luka zbog izvoza koji će biti veći.

"Važno nam je da koristimo kapacitete i Soluna i Pireja, da kupimo deo luke. Nemamo problem da zakupljujemo luke. Kada povećamo automobilsku proizvodnju, sa rudnicima, železarom, to će nam biti potrebno. Od Crne Gore smo tražili pristup luke Bar, ali nam je potreban i brži izvoz u svet", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, tema razgovora su bili železnički, lučki saobraćaj, infrastrukturno povezivanje.

"Srbija je ekonomski mala, ali veća nego sve ostale zemlje na Zapadnom Balkanu. U privlačenju stranih investicija činimo 62, izvozu 54 odsto Zapadnog Balkana, u BDP-u smo 50 odsto. Čini mi se da to govori o važnosti Srbije. Znamo koliko je to manje od Grčke", rekao je on.

Dodao je da su razgovarali i o turizmu i turističkom povezivanju.

"Grčka je Srbima druga kuća", rekao je.

Poslovni forum

U okviru posete grčke državno-privredne delegacije Srbiji, Privredna komora Srbije (PKS) danas, uz podršku Ambasade Grčke u Srbiji, organizovaće Srpsko-grčki poslovni forum i predstavljanje razvojnih projekata Srbije.

U uvodnom delu foruma, koji će se održati u Palati ''Srbija'', učesnicima će se obratiti predsednik Vućić i premijer Micotakis.

Obratiće se i potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali i zamenik ministra spoljnih poslova Grčke Konstantinos Fragojanis, saopšteno je iz PKS.

Ministri u Vladi Srbije će srpskim i grčkim privrednicima predstaviti ključne razvojne projekte Srbije u narednom periodu.

Premijer Micotakis je izrazio veliko interesovanje za učešće Grčke na izložbi Ekspo 2027, saglasivši se sa predsednikom Vučićem da je ta specijalizovana svetska izložba velika prilika, ne samo za Srbiju, nego i za ceo region.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.