Vesti -

Niče spona sa Milošem Velikim; Najavljena i bajpas saobraćajnica

Brza saobraćajnica Iverak-Lajkovac povezaće Valjevo sa auto-putem Miloš Veliki.

Izvor: B92.net
Podeli
Ilustracija: Volodymyr_Shtun/Shutterstock
Ilustracija: Volodymyr_Shtun/Shutterstock

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović obišao je radove na izgradnji ove saobraćajnice. I u zimskim uslovima radovi se ne zaustavljaju, a Momirović je naglasio da je ovo veoma važan projekat za Valjevo i Lajkovac, jer stvara uslove za dolazak stranih investitora.

"Planiramo ove godine da otvorimo hiljade novih radnih mesta, od toga će samo jedna fabrika Hansgroje otvoriti oko petsto mesta do kraja godine i svega toga ne bi bilo da ne postoji perspektiva izgradnje ovog puta. Moram da se zahvalim kineskim partnerima, kompaniji Šangdong koja je praktično pretfinansirala radove u prethodnih godinu i po dana. To je jako velika pomoć i jako velika podrška i ovaj projekat je nešto što će dati Valjevu primat u ovom delu Zapadne Srbije. Takođe će i Lajkovcu dati jedan novi kvalitet u smislu saobraćajnog čvorišta ovog dela auto-puta Miloš Veliki i to je ono o čemu pričamo kada govorimo da ponovo gradimo i izgrađujemo našu državu", rekao je Momirović, navodi se u saopštenju ministarstva.

Obećano Vučiću: Valjevo-Lajkovac do novembra 2022. godine FOTO

Sa njim u obilasku radova bili su i gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković kao i predstavnici kineske kompanije China Shandong International.

Gradonačelnik Gojković potvrdio je da je najveća vrednost ovog projekta to što je Valjevo postalo interesantno novim investitorima.

"Dokaz su dva ugovora koji smo potpisali sa dva nova nemačka investitora od kojih je jedan već započeo izgradnju svoje fabrike, a drugi će to početi u martu. To znači nova radna mesta, ne samo za Valjevo, već za čitav kolubarski okrug. Ono što moram da najavim, a što je i potvrđeno, da ćemo krenuti u izgradnju prve faze bajpas saobraćajnice koja će povezati brzu saobraćajnicu Iverak – Lajkovac sa privrednom zonom, a nakon toga, u drugoj fazi plan je da se ona poveže sa južnom obilaznicom. Dužina prve faze je 2,2 kilometra i trenutno smo u fazi izbora strateškog partnera", rekao je Gojković.

Država traži strateškog partnera za projektovanje i gradnju obilaznice

Deonica Iverak - Lajkovac dužine 18,3 kilometra sa po dve trake u oba smera, projektovana za brzinu do 100 kilometara na sat, povezaće Valjevo sa autoputem "Miloš Veliki" (E-763), kao i delove Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine sa autoputem "Miloš Veliki" i dalje preko Koridora 10, sa Bugarskom i Grčkom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.