Biz - B92.net

Naš najveći izvoznik na meti kradljivaca: "Za nedelju dana 54 upada" VIDEO/FOTO

Najveći izvoznik u Srbiji postao je meta kradljivaca.

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: Serbia Zijin Copper
Foto: Serbia Zijin Copper

Naime, samo u toku jedne sedmice dogodi se da više od 50 puta kradljivci sekundarnih sirovina pokušaju, a ponekad i uspeju, da ukradu metalni otpad iz kruga Srbija Ziđin Kopera (Serbia Zijin Copper).

Kako se navodi u saopštenju kompanije, u tome ih ne sprečavaju ni zid, koji je oko svojih metalurških pogona kompanija izgradila u Topionici, a koji oni sve više oštećuju, ni video-nadzor, a ni činjenica da će morati da se suoče sa službenicima firme koja obezbeđuje kompanijsku imovinu i sa policijom.

Kažu da niko od njih, a za nedelju dana ih bude registrovano i preko 850 sa tom namerom, ne preza ni od toga da se fizički obračuna sa zaposlenima, fizičko-tehničkim obezbeđenjem ili policijom, koja skoro svakoga dana interveniše.

"Za nedelju dana dogodila su se 54 upada 'trećih lica' sa jasnom namerom otuđenja imovine. U pokušaju da ukradu metalni otpad evidentirano je 859 osoba, a jedanaestoro njih predato je policiji. U nekoliko navrata došlo je i do tuče, povređena su četiri radnika obezbeđenja, a intervenisala je i policija. Sprečeno je otuđenje oko dve tone raznog metalnog materijala, otpadnog bakra, žice, limova i to je rezultat ove neslavne statistike u proteklih sedam dana", kaže rukovodilac Sektora za bezbednu proizvodnju Saša Perišić.

To da je njih 859 za nedelju dana ušlo u krug kompanije 54 puta možda će nekome zvučati neverovatno, pa zato fotografije i snimci video-nadzora "govore" bolje od reči, poručuju u Ziđinu.

"Iako se više sekundarnih sirovina ukrade nego što se otkrije i oduzme, direktna šteta od krađa je minimalna u poređenju sa zastojima u proizvodnji i havarijskim oštećenjima postrojenja izazvanim krađama, a o eventualno izgubljenim ljudskim životima i da ne govorimo", napominju.

Prema njihovim rečima, u krađama uglavnom učestvuju lokalci, mada je policija u nekoliko navrata privodila i izgrednike iz drugih gradova.

Foto: Serbia Zijin Copper
Foto: Serbia Zijin Copper

"Ima i dosta žena i dece, a zakon kaže da se nad decom ispod 14 godina i ženama koje su u drugom stanju ili kažu da su trudne ne sme primenjivati sila. Takođe, oružje se može upotrebiti samo u krajnjoj nuždi, što je za procenu veoma diskutabilno. Kako onda reagovati u situaciji kada do sukoba dođe sa 30 ljudi, koji u rukama imaju metalne predmete kojima mogu naneti teške povrede? Službenici obezbeđenja koji imaju iskustva kroz postupke u tužilaštvu i na sudu, kažu da imaju utisak da su kod nadležnih državnih organa lopovi zaštićeniji od njih", ističe Perišić.

Dok ne dođe do promene zakonske regulative u ovoj oblasti, policija, tužilaštvo i sud rade svoj posao po važećim zakonima, a borba neprestana u "igri lopova i žandara" i dalje traje, ističu i dodaju da je zato neizostavno potrebno da se propisi oko nabavke, distribucije i otkupa sekundarnh sirovina usaglase sa potrebama privrede.

"Pozivamo sve one koji imaju ingerencije da regulišu otkup sekundarnih sirovina kako bi svi oni koji donose prikupljeni metal imali obavezu da se evidentiraju, ali i da dokažu poreklo sekundarne sirovine", apeluje Perišić.

Srbija Ziđin Koper će zbog sve učestalijih napada na imovinu angažovati još jednu kompaniju koja se bavi fizičko-tehničkim obezbeđenjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.