Vesti -

Mrtva sezona za drvoseče: Drva za ogrev sada tri puta jeftinija nego lane

Za stanovnike zapadne Srbije nema boljeg energenta za grejanje od drva.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

Kada šporet nalože bukovim i hrastovim ogrevom, a vatra počne da pucketa, tada su sigurni da zimu neće ni osetiti.

Ali oni koji su ta drva kupovali u sezoni, da bi osetili takav luksuz morali su duboko džepove da isprazne i izdvoje veliku količinu novca.

"Oni koji su kupovali od avgusta do novembra, plaćali su papreno, gde su jedan metar drva bio i do sto evra na licu mesta, onaj ko je morao da plati i prevoz dodatno mu je ispraznilo džepove. U prethodnom periodu imali smo dosta lepog vremena, pa narod ono što je pripremio za zimu i 'uštedeo', da mu ostane i do sledeće sezone", kazao je drvoseča Veljko Milosavljević za agenciju RINA.

Cena i potražnja za ogrevnim drvetom zavisila je od samog kvaliteta građe. Najveće interesovanje vlada za cerovim i grabovim drvetom, zato što su ona kalorična i dobro drže vatru, dok se za bukovim drvetom potražuju manje količine.

"Za nas drvoseče ovo je mrtav deo sezone. Zbog tako slabe prodaje trgovci spuštaju cene, pa sada metar drva možeš kupiti i za 30 evra, što je tri puta jeftinije od onih drva koje su prodavali u sezoni. Kako bi izvukli troškove koje su imali tokom sezone, sada moraju da prodaju za sitinu. Neka realna cena, gde bi bili zadovoljni i kupac i potrošač bila bi oko 60 evra za jedan metar", zaključuje Veljko.

On je dodao da su od skoro ljudi počeli da lože i bagremovo drvo čija je cena znatno manja u odnosu na ostale. Posao je izuzetno težak, a na visoku cenu ogreva ove godine svakako je uticalo i poskupljenje goriva koje je neophodno za transport građe.

Iako prestonica Srbije prednjači u svemu pa tako u visini cene svih energenata za grejanje, mnogi Beograđani početkom leta pohrlili su upravo u Šumadiju bogatu šumom i otkupili ogromne količine, kako bi se obezbedili za predstojeću hladnu zimu. Prodavci u šali kažu da će se i Beograđani ove zime grejati drvima koja nose oznaku "čačanska".

Foto: RINA
Foto: RINA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.