Vesti -

Ministarka Vujović obišla dolinu Pčinje i manastir Sv. Prohor Pčinjski FOTO

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas dolinu Pčinje.

Izvor: B92.net
Podeli

Dolina je proširenjem zaštićene površine sa 2606 na 4228 hektara, Uredbom Vlade Srbije, stavljena u prvu kategoriju zaštićenih područja u Republici Srbiji.

"Manastir Prohor Pčinjski iz 11. veka, koji se nalazi u centralnom delu Doline Pčinje, izuzetno je vredan kulturno-istorijski spomenik, a bogatstvo flore i faune, očuvane obale reke Pčinje i uklješteni meandri čine ovaj prostor posebno važnim sa aspekta očuvanja prirodnih vrednosti i životne sredine. Posebno mi je drago što će stari, devastirani ribnjak biti revitalizovan i što će se u njemu gajiti autohtone vrste riba u skladu sa uslovima Zavoda za zaštitu prirode", rekla je ministarka Vujović.

U dolini Pčinje do sada je registrovano 129 vrsta ptica, mada se procenjuje da je taj broj oko 170. Deo pčinjske doline je stanište grčke kornjače i dve vrste zmija (šilac i četvoroprugasti smuk) u Srbiji.

Ovde su sačuvane i tradicionalne sociološke i kulturološke osobenosti (arhaična sela, tradicionalan način života), koje su uticale na to da ovo područje predstavlja specifičnu predeonu celinu.

Ministarstvo je u poslednje dve godine opredelilo više od pet miliona dinara za dolinu Pčinje, a ovim zaštićenim predelom i dalje će upravljati Srpska pravoslavna crkva - eparhija vranjska.

Foto: Jovana Rošul
Foto: Jovana Rošul

Foto: Jovana Rošul
Foto: Jovana Rošul

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.