Vesti -

Maline šest puta skuplje od jagoda: Kilogram "crvenog zlata" košta 2.000 dinara

Na tezge su stigle prve domaće maline i borovnice iz plastenika.

Izvor: novosti / E.B.T.
Podeli
Foto: shutterstock, Mike_O
Foto: shutterstock, Mike_O

Prozvođači kažu da je njihova cena ista kao i lane u ovo vreme. Juče je na pojedinim beogradskim zelenim pijacama kilogram malina koštao 2.000, borovnica 1.600 dinara, a pazare ih uglavnom Rusi.

Za naše potrošače je ovo visoka cena, pa će sačekati da padne. To će se desiti kada stignu plodovi i sa plantaža, odnosno iz spoljne proizvodnje. Borovnice će pojeftiniti za mesec, a maline za mesec i po dana. Na "Veletržnici" u Beogradu još uvek nema ovog voća od domaćih proizvođača.

Na prestoničkim zelenim pijacama se prodaju i prve domaće trešnje, ali je ponuda veoma slaba i plod je sitan. Možete zateći tek poneku gajbicu, a cene su se kretala uglavnom od 300 do 400, dok je na pojedinim mestima dostizala i 500 dinara za kilogram. Prodavci na pijacama ističu da građani slabo kupuju, pišu Novosti.

Proizvođač Dragan Joksimović iz Valjeva kaže da su ovo tek prve trešnje i da će njihova cena biti niža kada krene sezona ovog voća i stignu veće količine. To bi trebalo da bude početkom juna, ali zavisi od vremenskih uslova. Očekuje se, kako dodaje, da će se tada cena kretati između 250 i 350 dinara za kilogram.

"Slabo se prodaje, kupuju pomalo, za decu. Nema narod para, pala je kupovna moć", kaže Joksimović.

Na beogradsku "Veletržnicu" u utorak su stigle prve trešnje iz Ritopeka. Gotovo uvek cene su niže na kvantašu, ali sada su se izjednačile sa zelenim pijacama i prodaju se u istom rasponu od 300 do 500 dinara.

Tezge na zelenim pijacama crvene se od jagoda, čija je cena malo pala, te građani kilogram velikih, sočnih plodova uglavnom plaćaju od 300 do 350 dinara za kilogram, dok se njihova cena prethodne sedmice kretala od 350 do 500 dinara. Sada koštaju slično kao i lane, ali proizvođači ističu da se prodaje lošije, iako su očekivali veću tražnju kada padne cena.

Ipak, na "Veletržnici" kažu da je promet jagoda dupliran u odnosu na prethodnu nedelju, kao i da, pored jabuka, spadaju u najtraženije voće. U utorak se ovaj crveni plod skuplje prodavao na kvantašu nego na zelenim pijacama, od 350 do 400 dinara. Upravnik "Veletržnice", Nenad Marinković kaže da je razlog manja ponuda zbog kiše i nemogućnosti branja. Ali juče je stigla velika količina jagoda, pa je njihova cena znatno pala između 150 i 200 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.