Vesti -

Malina isplativa po ceni od 3 evra za kilogram

Analiza sajta Agropres pokazuje da je isplativo gajiti maline po ceni za tri evra za kilogram.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/Ryhor
Ilustracija: Depositphotos/Ryhor

Kako se navodi, moguće je ostvariti pozitivan ekonomski efekat investiranjem u savremene zasade maline, a dodatne analize pokazuju da je rezultat investiranja u maline otporan na neke negativne scenarije.

Na skupu u Rakovici u organizaciji Instituta za primenu nauke u poljoprivredi, govorilo se o isplativosti proizvodnje malina, a analiza sajta Agropres pokazuje da je isplativo gajiti maline po ceni za tri evra za kilogram.

Oni su naveli primer zasada maline sa podizanje zasada 2020. godine i prvi rodom 2021. godine, na površini od 1,35 hektara (80.000 evra), sorte Vilamet, sa objektom za smeštaj 25 radnika i parkingom (20.000 evra), dok bi u to bila uključena i mehanizacija u kojoj su traktor, atomizer, podrivač, tarup (30.000 evra).

Ukupna investicija je, kako navode, 130.000 evra. Vreme korišćenja zasada je 15 godina, dok su prinosi u periodu rastuće rodnosti 20-23 tona po hektaru, u periodu pune rodnosti 25 tona po hektaru, dok su u periodu opadajuće rodnosti 16-21 tona po hektaru, navodi se u analizi.

"Savremena proizvodnja maline sa visokim ulaganjima u investicioni objekat (zasad) se realno sprovodi u Srbiji, a na posmatranom primeru zasada maline su u poslednje dve godine (2021. i 2022. godine) ostvareni visoki prinosi i visoki prihodi", navode na portalu Agropres.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.