Vesti -

Mali za TV Prva: Za nove mere 23 milijarde; "Ovo pokazuje snagu naših finansija" VIDEO/FOTO

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali rekao je za TV Prva da su javne finansije Republike Srbije u potpunosti stabilne.

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: Printskrin/TV Prva
Foto: Printskrin/TV Prva

Mali je za TV Prva dodatno objasnio sinoć predstavljene mere.

"Radi o setu mera koje su usmerene prevashodno na podizanje životnog standarda građana Srbije. I to u uslovima koje bih rekao da su uslovi najveće, najteže ekonomske krize, globalne ekonomske krize ikada", rekao je on.

"Dakle, to je set mera koje s jedne strane podižu životni standard građana Srbije, ali s druge strane pokazuju snagu naše ekonomije, pokazuju snagu naših javnih finansija i u suštini opravdanost i potvrdu ispravnosti naše ekonomske politike koju sprovodimo već deset godina", naveo je Mali.

Veće plate u javnom sektoru

"Prva mera je podizanje plata u javnom sektoru od 1. septembra, dakle, početak nove školske godine. 5,5% za sve zaposlene u prosveti. Dodatno, dakle, plus medicinske sestre, negovateljice u domovima za socijalnu zaštitu. I to je prvi korak podizanja plata već od septembra ove godine", dodao je.

"Za njih i sve ostale zaposlene sledi podizanje plata u januru od najmanje 10 posto. I ako pogledate sada, 12,5% smo podigli plate u javnom sektoru od 1. januara ove godine, 5,5% u septembru i 10 odsto sledećeg januara- To vam je više od 30,6 odsto povećanje plata u prosveti i za medicinske radnike. Za ostale 24 odsto", dodao je.

"Govorimo o povećanju plata daleko iznad granice inflacije", naglasio je.

Rastu i penzije. Ukupno 55%

"Pogledajte izveštaj od danas. Danas je izašao podatak Eurostata. Eurozona, prvi kvartal, minus 0,1% rasta. U poslednjem kvartalu prošle godine, takođe minus 0,1%. To znači, pošto imate dva uzastopna kvartala negativnog rasta ili pada, da je Eurozona zvanično u recesiji. Nemačka je jedna, minus 0,5% krajem prošle godine, minus 0,3% prvi kvartal. Mi smo u prvom kvartalu imali rast od 0,5%", kazao je SIniša Mali.

"Druga mera je podizanje penzija. I ovo je fenomenalna mera i veoma važna za naše najstarije sugrađane. Mi ćemo od 1. oktobra ići sa podizanjem penzija. Dakle, sledi vanredna indeksacija penzija od 5,5%, Od 1. januara, shodno tzv. švajcarskoj formuli, još negde najmanje 14,5%. To je već negde oko 20,3 procenata", naveo je Mali.

"Prošle godine penzije smo povećali 5,5 odsto na početku godine, pa je bila vanredna indeksacija 9% procenat u novembru, pa je onda bilo dodatno povećanje 12,1% od januara ove godine. Sada 5,5% od oktobra, plus 14,5% najmanje od 1. januara. Znate koliko je to povećanje penzija za dve godine? Čak 55,8-56 procenata", objasnio je Mali.

Mali je dodao da je to "daleko, daleko iznad stope inflacije i jedna stvarno mera par excellence koja je u interesu zaštite životnog standarda i podizanja životnog standarda naših najstarijih sugrađana. Sa ovom merom mi ćemo imati prosečnu penziju već naredne godine od 390 evra".

"Pritom obe mere radimo ako da ne narušavamo fiskalnu stabilnost", naglasio je.

Mali je govorio i o pomoći najmlađima

"Mi hoćemo da podržimo majke i samohrane očeve. Svakom detetu do 16 godina sledi po 10.000 dinara. Prijava će biti vrlo jednostavna. Prijava će se odvijati na portalu Uprave za trezor. Majke treba da unose broj lične karte i svoj matični broj, matični broj za svako dete i da izaberu banku u kojoj žele da im pomoć bude isplaćena. Sistem će predvideti i način prijave za samohrane očeve. Primaocima novčane socijalne pomoći, pomoć će biti automatski isplaćena".

Za to biti potrošeno oko 11,9 milijardi dinara.

"Prošle godine smo tri puta smo pomagali mlade između 16 i 29 godina. Prvo je bilo, ako se sećate, 100 evra, pa još 100 evra. 100 evra je bilo u februaru, pa u junu, pa nakon toga 5.000 dinara krajem godine. Dakle, stvarno se trudimo da građanima Srbije pokažemo da nam je ekonomija stabilna, da nam je privreda i dalje jaka", dodao je.

Odakle novac za sve mere?

"Za ovu godinu nama treba 23 milijarde dinara za ove mere. Mi smo planirali da napravimo deficit, dakle manjak u budžetu, po planu i dogovoru sa Međunarodnim monetarnim fondom, od 120 milijardi dinara. Znate li koliki je deficit, koliki je manjak na kraju petog meseca? 35 milijardi. Mi smo tu uštedili 85 milijardi", kazao je Mali.

"Deo smo, ako se sećate, dali za dodatnu motivaciju, odnosno stimulaciju poljoprivrednicima, deo za investicije, pošto kao što vidite, ni jedna investicija u Srbiji nije stala, gradi se, radi se, pruge, fabrike, kanalizacione mreže itd. I s treće strane. Imamo prostor za ovo. Nema govora o nekom dodatnom ekstrazaduživanju, mi plan našeg zaduženja ne menjamo do kraja godine. Nešto od onoga što smo uštedili hoćemo da podelimo sa građanima Srbije", dodao je on.

Mali se osvrnuo i na kritike.

"Da vam kažem, čuo sam i par kritika, nekoliko puta. Kažu, to nisu Vučićeve pare, to su narodne pare. Pa čekajte ljudi, a šta se dešavalo 2008., 2009., 2010., 2011.? Što tada se neko nije setio pa iste te narodne pare podelio sa građanima?", zapitao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.