Vesti -

Mali: "Više od 10 miliona - u jednom danu"

Beograd -- Ministar finansija Siniša Mali objavio je da je juče prvi put pređena cifra od 10 miliona izdatih fiskalnih računa sa QR kodom na novom sistemu efiskalizacije.

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: Instagram/mali_sinisa
Foto: Instagram/mali_sinisa

"Izdato je ukupno 10.065.943 fiskalnih računa, koji su automatski, u realnom vremenu, ušli u sistem Poreske uprave. Osim što Poreska uprava ima bolji uvid u to šta se dešava na terenu, i građani mogu da provere da li su računi ispravni, tako što će skenirati QR kod i na taj način pomoći državi u borbi protiv sive ekonomije", napisao je Mali u objavi na svom Instagram profilu.

Mali je podsetio da je novi model u Republici Srbiji obavezan od 1. maja 2022. godine.

"Zahvaljujući novom sistemu, suzbija se nelojalna konkurencija, olakšava poslovanje, smanjuju troškovi na duži rok, ukida se nepotrebno administriranje i stvara bolji poslovni ambijent. Ukida se trošak fiskalizacije/defiskalizacije kasa, godišnjih servisa fiskalnih uređaja, nestaje trošak kupovine i skladištenja takozvanih kontrolnih traka, ukida se pretplata kod mobilnih provajdera za GPRS", dodao je ministar.

Kako je naveo, elektronska fiskalizacija je ključan projekat za uvođenje reda u naš fiskalni sistem, na kome su Ministarstvo finansija i Poreska uprava mnogo radili u protekle dve godine.

"Još jednom zahvaljujemo svim obveznicima koji su pokazali odgovornost i u zakonskom roku prešli na novi model. Zahvaljujući budžetskim prihodima mi gradimo puteve, bolnice, škole, naučno-tehnološke parkove, pomažemo privredi i građanima u vreme krize, i zato je bilo važno da uvedemo red u ovaj sistem i da idemo u korak sa razvijenim zemljama", zaključio je Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.