Vesti -

Mali sa direktorkom SB za Zapadni Balkan: "Za krizu ne postoji jedno univerzalno rešenje" FOTO

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali razgovarao je danas sa regionalnom direktorkom Svetske banke za Zapadni Balkan Šaoćing Ju.

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: MFIN/Katarina Milojević
Foto: MFIN/Katarina Milojević

Razgovarali su o projektima koji se sprovode u saradnji sa tom finansijskom institucijom, kao i o aktuelnoj ekonomskoj situaciji u Republici Srbiji.

Ministar Mali je predstavio makroekonomske pokazatelje Republike Srbije, ističući da je naša zemlja ekonomski i dalje jaka i stabilna, da smo u dve godine pandemije bili najbrže rastuća ekonomija u Evropi, da smo u prvom kvartalu ove godine ostvarili privredni rast od 4,3 odsto BDP-a, a u drugom kvartalu rast od 3,9 odsto BDP-a.

Siniša Mali je rekao i da je stopa nezaposlenosti u drugom kvartalu iznosila 8,9 odsto, dok je ona 2012. godine bila na nivou od 25,9 odsto. Naglasio je i da je Srbija u prvih osam meseci ove godine privukla 2,66 milijardi evra stranih direktnih investicija, kao i da je javni dug na nivou od oko 54 odsto, što je daleko ispod nivoa koji propisuje Mastriht.

Mali je podsetio i da će u Srbiji od 1. novembra biti povećane penzije za devet odsto, a potom od 1. januara za još 12,1 odsto, kao i da se planira povećanje plata u javnom sektoru od 12,5 odsto i minimalne zarade od 14,3 odsto.

Ministar je rekao i da aktuelna svetska kriza nije zaustavila velike infrastrukturne projekte koji su važni za rast naše ekonomije.

Ističući da se kao i sve zemlje u Evropi suočavamo sa velikim izazovima u energetskoj krizi, ministar Mali je rekao da Srbija ima najjeftiniju cenu struje u Evropi od 43 evra po megavat-satu, a koja na tržištu ide do 500 evra po megavat-satu. Napomenuo je i da su ograničene cene goriva na pumpama, te da je to samo deo paketa mera koje se sprovode kako se teret krize ne bi preneo na privredu i građane.

Ministar je podsetio i da su uspešno uvedeni novi sistemi e-fiskalizacije i e-faktura, kao i da Srbija nastavlja reforme. On je naveo da Srbija razgovara sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o novom setu fiskalnih pravila.

Napomenuo je i da Misija MMF-a započinje posetu Srbiji 20. oktobra, i da će se sa njima razgovarati o sklapanju novog aranžmana.

Siniša Mali je naglasio da je jasno da za aktuelnu krizu ne postoji jedno univerzalno rešenje, nego da svi moraju da se snalaze u skladu sa svojim mogućnostima, i izrazio uverenje da će Srbija uspešno prebroditi izazove koji se nalaze pred nama.

Direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan je izrazila zadovoljstvo zbog nastavka saradnje koju su njeni prethodnici uspešno postavili. Ona je naglasila da je sa Republikom Srbijom dogovoren najveći program na celom regionu Zapadnog Balkana.

Ona je takođe podsetila na novi Okvir za saradnju sa Srbijom za period 2022–-2026. godine i planove za budžetsku podršku za ovu i narednu godinu.

Okvirom za saradnju se predviđa osnaživanje makrofiskalnog okvira za rast i zelene investicije, kao i poboljšanje poslovnog okruženja i regionalne integracije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.