Vesti -

Mali sa ambasadorom Italije: "Jačamo saradnju"

Ministar finansija Siniša Mali održao je sastanak sa ambasadorom Italije u Srbiji Lukom Gorijem.

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: Instagram/Siniša Mali
Foto: Instagram/Siniša Mali

"Razgovarali smo o unapređenju ekonomske saradnje naše dve zemlje, kao i o investiranju italijanskih kompanija u Srbiju", napisao je Mali u objavi na Instagramu.

"Privrednici naših zemalja će imati priliku da se susretnu i na zajedničkom Biznis forumu koji će biti održan krajem marta u Beogradu. Jačamo našu saradnju", istakao je ministar finansija.

Ambasador Gori je istakao da Italija investira u tradicionalne sektore u Srbiji, ali da je važno da se uskladi sa napretkom zemlje i da iskoristi prilike koje su se stvorile usled njene modernizacije. Kako je rekao, postoji interesovanje za dalje ulaganje u tri važne oblasti: energetsku i zelenu tranziciju, poljoprivredu i infrastrukturu. U tom smislu, sagovornici su razgovarali o Biznis forumu Srbija-Italija, koji će se održati 21. marta u Beogradu, a na kom će prisustvovati veliki broj italijanskih kompanija, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Prethodno će Ministarstvo finansija raditi na sporazumima sa italijanskim finansijskim institucijama za obezbeđivanje što povoljnijih uslova za finansiranje kako za našu privredu, tako i državu. Takođe, radi se i na Memorandumu o razumevanju između carinske administracije dve zemlje.

Ambasador Gori je iskoristio priliku da čestita potpredsedniku Vlade na makroekonomskim rezultatima koje je Srbija ostvarila, kao i na postignutoj finansijskoj stabilnosti.

Mali se zahvalio i dodao da se Srbija, od početka krize izazvane korona virusom, pokazala kao kredibilan partner, na koga mogu da se oslone građani, ali i investitori, te da je uloženo ukupno devet milijardi evra u paket pomoći građanima i privredi.

On je zaključio da srpska privreda nastavlja da raste, da u prethodnoj godini imamo rekordan nivo stranih direktnih investicija od 4,4 milijarde evra, kao i da je nezaposlenost na istorijskom minimumu, saopšteno je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.