Vesti -

Mali: "Ponovo – dobre vesti"

Beograd -- Ministar finansija Siniša Mali objavio je na Instagramu dobre vesti koje stižu iz Bečkog ekonomskog instituta (WIIW).

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: Ministarstvo finansija
Foto: Ministarstvo finansija

Naime, institut je je izašao sa letnjom prognozom, u kojoj predviđa da će rast u ovoj godini za Republiku Srbiju biti 3,6 odsto.

"To znači da su prepoznati odlični rezultati koje postižemo, a koji govore u prilog tome tome da smo jaka i stabilna ekonomija", naveo je Mali.

Njihova prognoza za region je rast od 2,9 odsto, a uz dalje razvijanje inicijative "Otvoreni Balkan", rast celog regiona biće i veći, dodao je Mali istakavši da je ova inicijativa za našu zemlju od od ogromnog značaja, pošto će nas povezati sa drugim članicama u gotovo jedinstvenu privrednu zonu.

Kada su u pitanju naši makroekonomski podaci, oni su uprkos svetskoj ekonomskoj krizi veoma dobri, što se upravo ogleda kroz nivo privrednog rasta, kao i stopi nezaposlenosti koja je na pretpandemijskom nivou, javnom dugu koji iznosi 53,2 odsto, što je daleko od nivoa koji propisuje Mastriht, istakao je ministar finansija u objavi.

"Srbija snažno ide napred i mi činimo sve da građani bez obzira na izazove, posledice u vidu inflacije i energetske krize osećaju u što manjoj meri. Odgovorna i posvećena ekonomska politika koju vodimo, doprinosi stabilnosti javnih finansija, što nam daje prostor da aktivno suzbijamo negativne posledice krize, u vidu ograničavanja cena osnovnih životnih namirnica i ozbiljnom pripremom za predstojeću zimu. Ne postoji čarobni štapić, kako bismo uklonili sve ono što je kamen spoticanja, niti je Srbija usamljeno ostrvo, ali zato radimo sve kako bismo održali životni standard građana i stabilnost privrede. Visok rast koji ćemo ostvariti to omogućava, posebno kada je reč o dvocifrenom povećanju plata i penzija", zaključio je Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.