Vesti -

Mali: Majkama od države 20.000 evra VIDEO

Beograd -- "Država će pokloniti do 20.000 evra majkama za kuću ili stan", rekao je danas ministar finansija Siniša Mali.

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: Screenshot/TV Prva
Foto: Screenshot/TV Prva

Radi se o novcu kojim Srbija subvencioniše gradnju kuće ili kupovinu stana.

"Ta nekretnina će ostati na njima kako bi imale sigurnost", izjavio je Mali gostujući u jutarnjem programu TV Prva.

"Želja nam je da podstaknemo pronatalnu politiku i mislim da će ovo doprineti mnogo većem broju dece i olakšati parovima stvaranje potomstva", dodao je Mali.

Prema njegovim rečima, ukoliko gradite kuću država će vam refundirati troškove do 20.000 evra kao poklon, a ukoliko kupujete stan možete na keš ili kredit u oba slučaja država daje 20 odsto ili pomoć od 20.000 evra. "Jedino ograničenje imate zabranu otuđenja u narednih 5 godina čime smanjujemo mogućnost zloupotreba", objasnio je Mali.

"Još jedanput pokazujemo koliko želimo da podržimo mlade bračne parove. Donesena je uredba i očekujemo da narednih dana krenemo sa sprovođenjem pomoći", kaže Mali

Novac je obezbeđen za sve, ko god se prijavi, istakao je.

"Ova mera nije oročena samo na ovu godinu, svako ko se bude prijavio imaće mogućnost da dobije taj novac. Nema ograničenja starosnog za parove", dodao je Mali.

"Za najugroženije pomažemo do 50 odsto vrednosti nekretnine", istakao je ministar finansija.

Ograničavajući faktor za prijavu je i da supružnici imaju ukupna primanja ispod dve prosečne zarade, odnosno da imaju manje od oko 1.200 evra zajedno, pošto je prosečna plata 610 evra, objasnio je.

Kako kaže, ministarstvo za rad tek treba da izađe sa konkretnim i preciznim procedurama. Preko lokalne samopurave će se proces sprovoditi, a spisak dokumenarta koje treba da se podnesu će biti objavljen naknadno.

"Od 1. januara isplaćujemo 300 hiljada za svako prvorođeno dete, za drugorođeno imate i 10.000 u periodu od dve godine, a 12.000 za trećerođeno u roku od 10 godina", podsetio je Mali.

Prijavljivanje mladih za 100 evra 16. maja

Ilustracija: Shutterstock/Stiller Kraske
Ilustracija: Shutterstock/Stiller Kraske

"Pre tri nedelje smo isplatili mladima 100 evra. Oni koji su se prijavili ne moraju ponovo", naveo je Mali.

Kako je naglasio, prijave se podnose od 16. maja do kraja maja.

"Prvog, 2. 3. juna isplatićemo na račune svih mladih po 100 evra", najavio je Mali

"Preko milion mladih je u prvoj turi dobilo 100 evra pomoći", podstio je ministar finansija.

"Ovo je prevashodno ekonomska mera, ne glasaju mladi od 16-18 godina. Ovo je mera koju sprovodimo već dve godine", rekao je ministar pšovodom optužbi da davanje pomoći mladima predstavlja podmićivanje pred izbore.

"Nabavili smo ogromne količine robnih rezervi, ta roba stiže ili je već stigla u naša skladišta", naglasio je Mali govoreći o opštem stanju u državi. "Naše javne finansije su stabilne i pokazujemo da ispunjavamo obećanja koja smo dali", rekao je Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.