Biz - B92.net

Mali: "Bolji nego ikada"

Ministar finansija Siniša Mali ocenjuje da je najnoviji izveštaj Evropske komisije (EK) o Srbiji bolji nego ikada.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Ministarstvo finansija
Foto: Ministarstvo finansija

On je, kaže, zadovoljan njime i izrečenim pohvalama na račun vođenja ekonomije u našoj zemlji.

Mali je za Tanjug istakao da prema ovom izveštaju pregovori o klasterima koji se odnose na finansije, a tu su i porezi i carine i tržište kapitala, teku kako treba, a u nekim elementima i bolje od očekivanja.

"Zadovoljan sam. Izveštaj je sjajan i nikada bolji, kada je reč o našoj ekonomiji, pogotovu o poreskoj politici. Pohvalili su srpsku ekonomiju i sve one mere koje je Vlada Srbije donela i prošle i ove godine kako bi umanjila negativne posledice epidemije koronavirusa", istakao je ministar.

Svi će dobiti u tri dana

Podsetio je da je za pomoć privredi i građanima izdvojeno osam milijardi evra, što je više od 17 odsto BDP i da smo tako uspeli da spasemo naša radna mesta i proizvodne kapacitete.

"S druge strane, ostvarili smo napredak u poreskoj politici. To pohvaljuje i Svetska banka i Međunarodni monetarni fond, a ne neko od nas", kaže Mali.

Takođe, ocenjuje da je dobra vest za naše građane što EK primećuje napredak Srbije na svim nivoima.

"Još ćemo jačati"

"Mi sada gradimo sedam novih auto-puteva u Srbiji, Požega- Preljina, Moravski koridor, Sremska Rača-Kuzmin, Ruma-Šabac-Loznica, Fruškogorski koridor, brzu saobraćajnicu od Novog Beograda ka Surčinu, te Niš-Merdare preko Plocnika, a u novembru počinjemo da gradimo i Dunavsku magistralu od Požarevca do Golupca. Ima li neka zemlja u Evropi koja gradi toliko?", pita Mali.

Navodi i da se revitalizuju železničke pruge i da se stvara jedna nova Srbija sa novim imidžom i novim kvalitetom života.

"Drago mi je zbog toga, ali time je još veća naša odgovornost" istakao je Mali u izjavi za Tanjugu i dodao da bi želeo da još napredujemo, posebno u fiskalizaciji, e-fakturama i vođenju javnih finansija".

Vlada Srbije usvojila

Evropska komisija je u utorak predstvila godišnji Izveštaja o Srbiji u kojem je preporučila otvaranje dva klastera. Reč je o klasterima 3 (koji se odnosi na konkurentnost i rast) i 4 (zelena agenda i održiva povezanost).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.