Vesti -

Lučić: Telekom će biti lider i na Kosmetu

Borba za opstanak Telekoma Srbija na KiM završena je pobedom, poručio je generalni direktor Vladimir Lučić na RTS.

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: Telekom Srbija
Foto: Telekom Srbija

"Sada sledi bitka za ekspanziju srpske kompanije na celoj teritoriji Kosova, da tamo postanemo lider kao što smo u celom regionu", najavio je Lučić.

Prištinski organi usvojili su juče žalbu kompanije Telekom Srbija na rešenje tamošnje agencije za registre o zabrani ćerke-firme “MTS d.o.o” na Kosovu. Prvobitno

rešenje je doneto 4. avgusta pod bizarnim objašnjenjem da je jedan član menadžmenta MTS jednom prilikom koristio pasoš u kojem je kao mesto rođenja pisalo “Kosovska Mitrovica, Republika Srbija”.

Telekom je hitno reagovao, podneta je žalba kao pravni lek, a pokrenuta je i velika diplomatska inicijativa, pa je Vladimir Lučić i lično otišao u Prištinu na razgovore sa predstavnicima najuticajnijih ambasada.

"Rezultat svega je da je drugostepena komisija usvojila odluku sa stavom da mora da se poštuje Briselski sporazum, po kojem naš MTS i postoji na KiM. Najteži deo posla smo uspešno rešili. Kompanija nastavlja da posluje, a 30.000 srpskih domaćinstava koja koriste naše usluge neće ostati bez interneta i domaćih TV kanala", izjavio je Lučić.

Borba za opstanak je okončana trijumfom Telekoma, a Kurtijevoj administraciji sada će biti fokus da se ospore akvizicije malih firmi i da se i dalje ne raspisuje tender za trećeg operatera mobilne telefonije, kako bi se sprečilo širenje srpske kompanije.

"Pokrenuli smo snažnu inicijativu da Priština ispuni još jednu obavezu iz Briselskog sporazuma i da napokon raspiše tender za trećeg mobilnog operatera, što ne čine već deset godina. A ne raspisuju tender jer znaju da bismo mi, našim kvalitetom, sigurno pobedili. Dobijanje te licence bi nam omogućilo nesmetan rad na celoj teritoriji Kosova i Metohije, kao i da poboljšamo kvalitet usluga i u srpskim naseljima", objasnio je Lučić.

Kako je dodao, kada se reši pitanje akvizicija malih operatera, što Kurtijeva administracija pokušava takođe protivzakonito da ospori, to će dati osnovu za sledeći korak.

"Siguran sam da ćemo pobediti i u drugom poluvremenu i da će se rešiti pitanje naše ekspanzije na celom Kosovu i Metohiji. Telekom Srbija će biti lider na KiM kao što je u celom regionu", zaključio je Lučić.

Velika podrška međunarodne zajednice

Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić je početkom ove sedmice boravio u Prištini gde je razgovarao sa predstavnicima najvažnijih ambasada. Samo koji dan kasnije, nadležno ministarstvo u okviru Kurtijeve administracije usvojilo je žalbu Telekoma.

"Naišli smo na izuzetno razumevanje u međunarodnoj zajednici. Sa stranim predstavnicima smo bili u kontaktu od starta i sve vreme smo dobijali pozitivne signale, ali na kraju sam lično otišao u Prištini da u neposrednim razgovorima iznesem istinu i objasnim argumentaciju Telekoma. Očito je važnu ulogu za prihvatanje naše žalbe imao i njihov pritisak, a želim da kažem da smo na posebno korektan odnos i veliko razumevanje naišli u Ambasadi SAD, zbog čega im se i posebno zahvaljujem", izjavio je Vladimir Lučić za RTS.

Lučić je naglasio da će Telekom pokušati da iskoristi to razumevanje stranaca i za sledeći korak, dobijanje licence i širenje na celom KiM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.