Vesti -

Kraljevo dobija kraću vezu na auto-put: Gradi se novi most i rekonstruiše petlja Pojate

Objavljen je izmenjeni plan za Moravski koridor.

Izvor: eKapija
Podeli
Foto: shutterstock, Bilanol
Foto: shutterstock, Bilanol

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture oglasilo je rani javni uvid povodom izrade izmena i dopuna Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora auto-puta E-761, deonica Pojate-Preljina.

Reč je o prvoj fazi, na delovima trase auto-puta gde je potrebno izmeniti plan za novi tip postojeće denivelisane raskrsnice Pojate, pešački most preko Zapadne Morave kod sela Maskare, novu denivelisanu raskrsnicu Koševi i saobraćajnu vezu petlje Kamidžora sa lokalnom putnom mrežom i naseljenim mestom Sirča. Postojeća raskrsnica Pojate se rekonstruiše

Denivelisana raskrsnica Pojate je planirana kao veza autoputa E-75 Beograd-Niš sa autoputem E 761 Pojate-Preljina.

Planirano rešenje denivelisane raskrsnice Pojate je denivelisana raskrsnica tipa trougao, koje predstavlja najviši fukncionalni nivo raskrsnice za međusobno povezivanje dva autoputana pravca.

Njena oznaka u referentnom sistemu mreže državnih puteva Republike Srbije je 144 i nalazi se na km 372+373 postojećeg auto-puta A1 (E75) odnosno km 0+000 planiranog autoputa A5 (E761) na lokaciji postojeće petlje tipa truba koja izgradnjom novog auto-puta više ne zadovoljava potrebe.

Gradi se nova raskrsnica Koševi

Za potrebe povezivanja zapadnog dela Grada Kruševca i područja opština Brus i Aleksandrovac planira se nova petlja Koševi na km 28+950 auto-puta A5 (E761).

Denivelisana raskrsnica Koševi je planirana kao veza autoputa E-761 sa postojećom putnom mrežom. Planirana je rekonstrukcija državnog puta u zoni uklapanja na kružnu raskrsnicu.

Zbog izgradnje nove denivelisane raskrsnice doći će i do izmene trase autoputa u tom delu koja se sastoji u uvođenju traka za ubrzanje i usporenje koje su planirane umesto zaustavnih traka na prilazu petlji.

Rušenje postojećeg i gradnja novog visećeg mosta Maskare

Zbog radova na hidrotehničkom uređenju reke Zapadna Morava, neophodno je uklanjanje postojećeg pešačkog visećeg mosta, koji se nalazi na teritoriji opštine Ćićevac koji povezuje selo Maskare i Grad Stalać.

Planirana je izgradnja novog pešačko-biciklističkog mosta na lokaciji u blizini postojećeg mosta, kome će se pristup omogućiti izgradnjom pristupnog puta na levoj obali koji će biti povezan sa postojećim atarskim putevima. Na desnoj obali koristiće se postojeći pristup sa atarskog puta.

U I fazi izmena PPPPNIK autoputa E761, deonica Pojate-Preljina, usled radova na regulaciji korita reke Zapadne Moravem planirana je izgradnja novog pešačko-biciklističkog mosta neposredno uz lokaciju postojećeg pešačkog mosta preko Zapadne Morave kod naselja Maskare, uzvodno od postojećeg mosta (koga je potrebno ukloniti jer je u koliziji sa planiranom regulacijom reke).

Takođe, usled planiranog regulisanja rečnog korita Zapadne Moravem, javlja se potreba i za izmeštanjem postojećeg magistralnog vodovoda, prečnika cevi Ø400 mm, koji se nalazi na teritoriji opština Ćićevac i Varvarin i snabdeva vodom naseljena mesta na ovoj teritoriji.

S obzirom na neophodnost izmeštanja trase magistralnog vodovoda usled planiranih radova na regulaciji rečnog korita Zapadne Morave, a imajući u vidu blizinu planiranog pešačko–biciklističkog mosta (oko 8m osovinski), predlog je da se ukrštaj trase vodovoda sa koritom Zapadne Morave ostvari nadzemno, na taj način što će vodovodna cev biti položena u zaštitnu cev pričvršćenu na donju konstrukciju budućeg mosta.

Saobraćajna veza petlje Kamidžora sa lokalnim putevima Predlog je, da se izmeni rešenje pristupa naselju Sirča, u zoni denivelisane raskrsnice Kamidžora, što podrazumeva produženje planiranog mosta preko budućeg rečnog korita Zapadne Morave, tako da se ujedno premosti i budući auto-put, te da se na taj način ostvari direktna veza lokalnog puta za naselje Sirča sa prilaznim putem budućoj denivelisanoj raskrsnici Kamidžora. Planiranim rešenjem omogućen je pristup poljoprivrednom zemljištu sa obe strane auto-puta, a takođe, ostvarena je najkraća veza sa područjem grada Kraljeva. Podsetimo, tender za prve izmene i dopune PPPPN-a za Moravski koridor naručene su u martu, a posao ne tenderu dobio je Saobraćajni institut CIP. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nedavno je raspisalo tender i za drugu fazu izmene i dopuna prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora auto-puta E-761 (Moravski koridor), Pojate-Preljina. Inače, Putevi Srbije su u novembru 2022. godine raspisali tender za izradu urbanističko-tehničke dokumentacije za izgradnju petlje Koševi, ali posao nije dodeljen sa obrazloženjem da je "prestala potreba naručioca za predmetnom nabavkom, zbog čega se neće ponavljati u toku iste budžetske godine, odnosno u narednih šest meseci". Izgradnja Moravskog koridora, prvog digitalnog auto-puta u Srbiji, počela je krajem 2019, a prva deonica od Pojata do Makrešana u dužini od 16,8 kilometara otvorena je krajem aprila 2023. godine. Moravski koridor je investicija vredna oko 800 miliona evra, a investitor su Koridori Srbije. Ovaj auto-put ukupne dužine 112 kilometara spaja Raški, Rasinski i Moravički okrug, odnosno pola miliona ljudi u centralnoj Srbiji. Završetak radova na Moravskom koridoru planiran je za 2025. godinu, a radove izvodi američko-turski konzorcijum Bechtel i Enka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.