Vesti -

Koliko su Rusi prošle godine potrošili u Srbiji?

Prema podacima objavljenim u platnom bilansu NBS, Srbija je u 2022. od turizma imala prihod 2,48 milijardi evra, od čega 275 miliona iz Ruske Federacije.

Izvor: Blic/Marica Jovanović
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/viz-arch
Ilustracija: Depositphotos/viz-arch

Od ukupnog iznosa samo iz Evope stiglo je 2,1 milijarda, dok je priliv iz zemalja EU bio 979 miliona evra.

Među ovim zemljama posebno se istakla Nemačka sa 125 miliona evra, i Hrvatska sa 105 miliona evra, dok ih slede Rumunija i Slovenija sa 84 miliona evra. Bugarski turisti potrošili kod nas u pomenutom periodu 73 miliona evra, dok je od grčkih turista prihod bio 60 miliona evra, a isto toliko i od austrijanaca, prenosi Blic.

Italijanski turisti ostavili su u našoj zemlji 52 miliona evra, dok su nešto manje do njih, 48 miliona potrošili mađarski turisti.

Od ostalih evropskih zemalja najviše smo prihodovali od Bosne i Hercegovine, i to 289 miliona evra. Od turskih državljana Srbija je prihodovala 202 miliona evra, od crnogorskih 111 miliona, dok je prihod iz Severne Makedonije bio 108 miliona evra. Prihod od turista iz Velike Britanije bio je 47 miliona evra.

Prema podacima NBS, prihod iz Amerike u Srbiju prošle godine bio je 98 miliona evra, iz Azije 231 milion evra, a iz Afrike 19 miliona evra.

Podaci pokazuju da se od pandemije korona virusa turizam u Srbiji oporavlja. U periodu januar - novembar 2022. godine našu zemlju posetilo je ukupno 3,58 miliona turista, što je za 53,9 odsto više nego godinu dana ranije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.