Vesti -

Kako "vodoinstalaterska mafija" vara građane Srbije? VIDEO

Jednoj Beograđanki vodoinstalater je nedavno uzeo avans od hiljadu evra za kućne popravke i nikad se nije pojavio da popravi kvar.

Izvor: B92.net / TV Prva
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/amedeoemaja
Ilustracija: Shutterstock/amedeoemaja

Zbog toga je prevarena žena morala da pozove druge majstore i da za uslugu izdvoji još toliko novca.

Republičkoj uniji potrošača je stiglo dosta pritužbi, a pokrenuti su i sudski postupci.

"Problem je što je tzv. 'vodointalaterska mafija' izuzetno zastupljena. Trenutno ima dosta registrovanih privrednih subjekata koji se bave vodoinstalaterskim poslovima, ali kako se brzo registruju, tako se brzo i gase", kazala je Vesna Perinčić iz Unije potrošača.

Istakla je da lažni majstori izgledaju "legitimno", da su uredno registrovani u APR-u. Problem je u avansu koji potrošači daju jer im je obećano da će "majstor" obezbediti materijal po povoljnijoj ceni, ali da im je odmah potreban novac. Kada se zaključi "ugovor", majstori dođu i počnu radove, naprave šut i onda krenu sa izgovorima. Krenu sve više da odlažu radove, a onda potrošaču ostaje opcija da se pomiri sa tim da je prevaren i da zove drugog vodoinstalatera jer bez kupatila ne može.

"Statistički, od stotinak prevarenih potrošača, jedva 20 odsto se odluči da ide dalje u sudski postupak", kazala je Vesna Perinčić.

Za krivično delo prevare je potrebno da dokažete tu prevaru pa se mahom te prijave odbacuju. Prema njenim rečima, lažni majstori se obično pravdaju kako potrošač nije sačekao da se radovi završe.

Elektromehaničar Branko Zrnić kazao je kako su mu se mnogi žalili da im prevaranti zvone na vrata predstavljajući se kao radnici Elektrodistribucije želeći da "provere instalacije" a da ih niko nije zvao, i zatim naplaćujući tu uslugu.

"Savetujem da nikoga bez poziva ne puštate u stan", rekao je Zrnić.

Ukoliko ste prevareni, treba da pokrenete postupak, kazala je Vesna Perinčić.

"Potrošači ne smeju biti inertni jer oni imaju više mehanizama zaštite. Mogu da probaju i sa krivičnom prijavom. Zakoni su dobri, samo treba da se primenjuju."

Za više informacija pogledajte video-prilog TV Prva:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.