Vesti -

Kako možemo smanjiti račun za struju? VIDEO

Beograd -- Zbog energetske krize ušteda na računima za struju je jedna od važnijih stavki svih domaćinstava u Srbiji, ali i u svetu.

Izvor: B92/TV Prva
Podeli
Ilustracija: Daniel Krason/Shutterstock
Ilustracija: Daniel Krason/Shutterstock

Upotrebu veš-mašine, mašine za sudove i bojlera kao najvećih potrošača ne možemo izbeći, ali možemo racionalnije da ih upotrebljavamo.

Električari naglašavaju da se pre hvatanja za glavu usled visokog računa za struju, prvo treba zapitati jesmo li učinili sve što smo mogli da izbegnemo visok račun. U tome nam može pomoći jeftina tarifa, koja se prvo aktivira u centralnoj Srbiji i traje od 22 sata do 6 sati ujutru. Sat kasnije pa do 7 sati ujutru jeftinu struju mogu koristiti Vojvođani, a Beograd od ponoći do 8 sati ujutru.

Da bi račun bio manji, mašina za veš i mašina za sudove treba da budu pune, jer potrošnja struje ne zavisi od količine veša i sudova u njima. Uključivanje bojlera se u manjim porodicama preporučuje po potrebi, ali se savetuje i redovno čišćenje kamenca, koji usporava proces zagrevanja. Prilikom kuvanja, obim šerpe treba da odgovara obimu ringle, a šerpa treba da bude poklopljena.

"Ringle idu od kilovat i po do dva kilovata. Ako se koristi klasična ringla, ona troši više struje nego indukciona. Indukciona, to je visoka frekvencija koja brže zagreje posudu i tečnost u posudi. Znači, indukcione ringle su mnogo bolje i troše mnogo manje struje", kaže ovlašćeni električar Nenad Katanić za TV Prva.

Monitor računara troši oko 50 odsto ukupne električne energije koju troši ceo kompjuter, a potrošnja se može smanjiti prelaskom u tzv. stendbaj režim rada. Iako nije veliki potrošač, sijalica ne treba da bude uključena ako nije potrebna, a LED sijalice će svakako potrošiti manje struje od obične.

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.