Vesti -

Gas u Srbiji će poskupeti – ali...

U Srbiji će ove godine morati da dođe do jednog, a verovatno i dva poskupljenja gasa.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg

To je izjavio generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović danas na Kopaonik biznis forumu.

Bajatović je rekao da svakako sa tim poskupljenjem neće biti dostignuta "puna cena".

"Desiće se poskupljenje gasa, bolje da ja to kažem, ja sam ionako dežurni požarni – mora doći do poskupljenja gasa, sigurno jednom, a verovatno i dva puta do kraja godine, iz prostog razloga što ako saberete da treba da držimo cenu na nivou koja je prihvatljiva, a neće to biti puna cena i onoga što kažete da Srbijagas investira, a to je i u zalihe. Mi to ne možemo da uradimo, a da pri tome ne pomognemo budžetu Srbije", rekao je Bajatović.

Kazao je da je MMF odobrio za potrebe Srbijagasa ukupno 800 miliona dolara, što nije dovoljno.

"Izvinite, a ako finansirate i zalihe i sve ostalo, to uopšte nisu tako velika sredstva po ovim cenama, u uslovima u kojima želite da zadržite vođenje socijalne politike", rekao je Bajatović.

Kada je reč o diversifikaciji izvora snabdevanja gasom i mogućnostima Srbije, Bajatović je rekao da imamo puno opcija, među kojima je i gas iz Azerbejdžana, ali da je tu problem što oni traže dugoročne ugovore, na 10 do 15 godina.

"Ipak, svi ćute o tome da izvoz iz Azerbejdžana direktno zavisi od uvoza gasa iz Rusije", dodao je Bajatović.

Kako je rekao, Srbija ima slobodne kapacitete na Turskom toku, kratkoročne, zbog kojih možemo da uvezemo viškove gasa iz Turske, Bugarske i Grčke, a razgovaralo se o tome i sa Katarom.

"Imamo dovoljno kapaciteta da u narednih godinu–dve napravimo neki bolji balans kupljenog gasa, ako to treba da bude i politički cilj, a pretpostavljam da će biti i ekonomski, ako ništa drugo zbog bezbednosti snabdevanja", rekao je Bajatović.

Istakao je da Srbijagas radi zbog toga na mnogo projekata, među kojima je veoma važan gasovod sa Bugarskom koji bi trebalo da bude gotov do oktobra.

Poskupljenje neće biti veće od 10 odsto i ne pre 1. maja

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je danas, na Kopaonik biznis forumu, da gas neće poskupeti pre 1. maja i da to poskupljenje neće biti veće od 10 odsto.

"Mislim da će se desiti poskupljenje od 1. maja, ali to je moja procena, procena Srbijagasa, i da će to poskupljenje biti do 10 odsto i ne pre 1. maja", rekao je Bajatović na pitanje Tanjuga koliko će iznositi naredno poskupljenje gasa.

Istakao je da će po sadašnjim cenama, kako je ranije najavljeno, biti završena grejna sezona.

"Da li će biti daljih poskupljenja zavisiće kako će se kretati cena na berzi i po kojoj ćemo ceni gas kupovati. Prema tome, u ovom momentu većeg poskupljenja od 10 odsto i pre 1. maja neće biti", dodao je Bajatović.

Napomenuo je da trenutno prosečna fakutra Srbijagasa iznosi 393 dolara za 1.000 kubnih metara.

Bajatović je prethodno na panelu na Kopaonik biznis forumu rekao da će ove godine morati u Srbiji da dođe do jednog, a verovatno i dva poskupljenja gasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.