Biz - B92.net

"Dani šljive" u Blacu od 19. do 21. avgusta

Manifestacija "Dani šljive" održaće se od 19. do 21. avgusta u opštini Blace u Topličkom okrugu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/5PH
Ilustracija: Shutterstock/5PH

Po prvi put u okviru manifestacije organizovaće se takmičenje u pravljanju pekmeza od šljive i biće dodeljene nagrade za najboljeg proizvođača rakije šljivovice.

Predsednik te opštine Ivan Burgić kaže da se tokom manifestacije očekuje veliki broj posetilaca ne samo iz Topličkog okruga, već i cele Srbije, jer je Blace prepoznatljivo po dobrom rodu šljiva, navodi portal Južne vesti.

"Blace ima najveći broj stabala šljive po glavi stanovnika u Srbiji i sve veći broj poljoprivrednih proizvođača koji, pored proizvodnje, počinju da se bave i preradom šljive, što dodatno uvećava zaradu. Imali smo takmičenje u pripremanju najbolje rakije, gde smo dodelili 12 zlatnih medalja. Po prvi put održaće se i takmičenje u pripremanju pekmeza od šljive", kazao je Burgić.

Kako je najavljeno, u takmičarskom delu manifestacije održaće se takmičenje za izbor najboljeg šljivika u 2022. godini u opštini Blace, izbor najuspešnije žene u poljoprivrednoj proizvodnji u toj opštini u ovoj godini, kao i izbor najboljeg mladog voćara i izbor najboljeg mladog stočara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.