Vesti -

"Da nismo odbacili litijum, stigli bismo srednje razvijene zemlje Evrope"

"Do 20. marta smo privukli 692 miliona evra stranih direktnih investicija, što je najbolji rezultat do sada", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: Printskrin, TV B92
Foto: Printskrin, TV B92

"Mart je bio odličan, januar nije, ali nadam se da ćemo dobro nastaviti. Idem u Valjevo otvaram Bicerbu, biće Hajsens, Hansgroe... mnogo toga treba da se otvori ove godine", rekao je Vučić na Pinku.

Prema njegovim rečima, moramo da imamo 2,5 odsto rast BDP-a da bismo smanjili razliku u odnosu na razvijene zemlje.

"Jedini otvoreno kažem da smo sa litijumom napravili grešku. I i dalje tvrdim da smo napravili grešku, procvetala bi nam zapadna Srbij. Mogli smo da uslovimo firme da rade po najvišim standardima i da nam procveta Srbija. Imali bismo 3,5-4 posto rast veći na godišnjem nivou. Za 10 godina bismo stigli srednje razvijene zemlje EU. Zato je trebalo zaustaviti Srbiju u tome, to su strane službe uradile", rekao je predsednik Srbije.

"Meni je jasno zašto su to stranci uradili, ja to razumem. Oni kada govore o balansu, to znači da Srbija ne sme da ode iznad i da mora da se kontroliše sa onim oko nje i sa pritiscima. Zato su nam razorili zemlju, kako god da bude izgubili smo pet godina u razvoju. Imali smo belo zlato, nešto što je retka stvar u Evropi", rekao je Vučić.

"Čak i da vlada sada promeni odluku, a neće, izgubili smo tu pet godina", dodao je.

Rudarstvo je uslov napretka jedne zemlje, objasnio je Vučić.

"Za oružje i oruđe se koristi molibden, a skočila mu je cena sa 70 na 90 hiljada dolara po toni. Imamo ga", istakao je.

"Imamo manji pad broja stanovnika od okolnih zemalja jer su krenuli ljudi da se vraćaju u Srbiju", rekao je Vučić.

"Moje je obećanje da će ovde prosečna plata biti 1.000 evra do 2025. godine", kazao je predsednik Srbije na Pinku.

"Mi u ovom trenutku imamo 528 miliona kubika gasa u rezervama. Probaćemo to da povećamo na 700 miliona kubika jer nam je taj gas potreban za sledeću zimu", rekao je Vučić, dodavši da su nam Rusi omogućili da držimo još 100 miliona kubika u njihovom delu skladišta u banatskom dvoru

"Svu hranu proizvodimo, osim soli, nju ćemo kupiti još 10 miliona kilograma iz Tuzle da imamo rezerve. Obezbedili smo 24 hiljade tona goriva za vojsku, a jedni smo od retkih koji i dalje imamo dovoljno municije za sve, jer je proizvodimomo, toga nema više u svetu jer nema mogućnosti da se dovoljno proizvede eksploziva", objasnio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.