Vesti -

Čist račun – duga ljubav, a u sistem Poreske uprave ih dnevno stigne i do 11 miliona VIDEO

Beograd -- Gotovo tri meseca su prošla od kako je fiskalizacija u Srbiji postala elektronska, što je ocenjeno kao jedna od najznačajnijih reformi poreskog sistema Srbije.

Izvor: B92/TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin, TV Prva
Foto: Printskrin, TV Prva

Dok je jedina promena koju su primetili kupci izgled fiskalnog računa, celokupno poslovanje je danas, u odnosu na period pre prvog maja, znatno sigurnije i ekonomičnije, tvrde za TV Prva u Poreskoj upravi.

Čist račun – duga ljubav. Uvođenjem e-fiskalizacije računi su nikad čistiji. Kase su digitalizovane, male račune zamenili su nešto veći sa QR kodom, a poslovanje je znatno olakšano. Sistem koji je funkcionisao do prvog maja ove godine koncipiran je još početkom 2000-ih, a razvojem tehnologije došlo se do novih, ekonomičnijih i sigurnijih rešenja.

"Poreski obveznici koji su koristili stare kase bili su neprijatnoj situaciji. Kada otvaraju objekat morali su da kupe nove kase, a već zastarelu. To je poznato u razvoju informacionih tehnologija, da stara rešenja često koštaju mnogo skuplje od novih. Održavati jedan takav sistem bilo je krajnje neracionalno", rekao je za TV Prva pomoćnik direktora Poreske uprave Saša Dulić.

Uvođenje novog sistema nije bio lak posao. Zakon o fiskalizaciji donet je još 2020, naredne godine doneti su podzakonski akti, a od novembra 2021. svi koji su bili spremni mogli su da pređu na novi sistem. Od prvog maja ove godine počela je obavezna primena novog modela.

"Sistem je zaživeo. To se već vidi po broju pitanja koja dobijamo, ali i po njihovoj sadržini. U početku su to bila suštinska pitanja, sada su stvarno marginalna, i ljudi više nemaju pitanja o tehničkim rešenjima već su fokusirana na poreske teme", dodao je Dulić.

Novi sistem omogućio je efikasniju borbu protiv sive ekonomije, smanjenje troškova na duži rok, ukinuto je nepotrebno administriranje, a Poreska uprava sada može da prati prodajne objekte u realnom vremenu.

"Sad dobijamo kvalitetnu i punu informaciju sa prodajnog mesta, dobijamo račun u celosti u blisko realnom vremenu. Analiza rizika i sve što Poreska uprava radi ima svakako veliku korist", istakao je Dulić.

A korist, pored Poreske uprave, imaju svi građani i preduzetnici.

"Oni koji imaju mali broj fiskalnih računa mogu da uzmu kasu za takav rad, oni veliki koji imaju veliku frekvenciju mogu da razviju sopstveni sistem koji će im omogućiti da to urade najbolje što mogu... Građani mogu da skeniraju QR kod i da vide da li je taj račun ispravan, da li je stigao u PU ili se radi o falsifikatu", zaključio je Dulić.

Na dnevnom nivou u sistem Poreske uprave stigne između 10 i 11 miliona računa, a očekuje se da taj broj bude znatno veći u periodu pred Novu godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.